08.04.2019

Народният представител от ГЕРБ – Видин Владимир Тошев участва в кръгла маса на тема „Видин – мост на еднокултурно единение”

Народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев участва в кръгла маса на тема „Видин – мост на еднокултурно единение“. Събитието се проведе по повод Международния ден на ромите – 8 април и бе организирано от Община Видин и Областната  администрация, със съдействието на ОбС и Видинска Света митрополия. Във форума участваха кметът Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-председателят Красимир Асенов, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, представители на  неправителствени организации,  институции и граждани.

В своето приветствие народният представител Владимир Тошев изрази своето удовлетворение, че Видин е пример за толерантност, взаимно уважение и сътрудничество между различните етноси. „Да живеем заедно, да работим заедно и заедно да вървим напред”, призова Тошев. Той акцентира на нуждата от добро образование, което е в основата на личностната реализация за всеки отделен човек и за общността като цяло. Народният представител подчерта, че хуманността, толерантността и зачитането на човешките права и достойнство са ценности, които обединяват хората по цял свят.

По време на форума бяха представени акценти от мониторинговия доклад за 2018 г. на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси и бяха представени проектите „Заедно за по-добър живот” и „Вълшебствата в общия ни свят“ на Община Видин и детска градина „Мир”- гр.Дунавци. В заключение заместник-председателят на Общински съвет-Видин Красимир Асенов представи доклад на тема „История – настояще и бъдеще“. Кръглата маса завърши с дискусия, след която по традиция участници и гости дадоха израз на почитта си към загиналите роми по време на нацисткия геноцид. Поклонението  се състоя на централния речен понтон във Видин, където в памет на жертвите на Холокоста от ромския етнос бе отслужена заупокойна молитва и се извърши ритуал по хвърляне на цветя във водите на река Дунав.

< Назад