28.07.2021

Народният представител от ГЕРБ/СДС Красимир Вълчев: Сега е забранено да се казва, че нещо хубаво се е случвало през последните 12 години

Радвам се, че беше издигнат военноморският флаг на първия военен научно-изследователски кораб „Св.Св. Кирил и Методий. Това е една дългогодишна мечта, кауза на българската академична общност, на антарктическата експедиция, която се случи благодарение на предходното правителство с премиер Бойко Борисов. Това каза на брифинг във Варна народният представител от ПГ на ГЕРБ/ СДС и бивш просветен министър Красимир Вълчев. Той припомни, че при правителството на Бойко Борисов бяха отпуснати 2 млн.лева за подходящия кораб, който ще бъде използван от ВВМУ „Никола Й.Вапцаров“ за обучение, за осъществяване на проучвания в Черно море и за българската антарктическа експедиция, която всяка година ще плава до остров Ливингстън, където е нашата антарктическа база. Бившият министър на образованието и бившият вицепремиер Томислав Дончев, които са с най-голяма заслуга да бъде закупен първият военен научно-изследователски кораб, не бяха поканени на днешната тържествена церемония по кръщаването му. „Не искам да притеснявам адмирал Медникаров, знаете че армията е йерархична структура, а сега е забранено да се казва, че последните 12 години се е случвало нещо хубаво“, каза Вълчев в отговор на журналистически въпрос защо не е присъствал на тържеството днес по-рано. Той предпочете да припомни какво е направено през последните години- отпуснати бяха близо 100 млн.лева за национални научни програми и за обектите от националната научна инфраструктура. Базата в Антарктида ще бъде интегрирана в Европейските научни инфраструктури и ежегодно ще получава средства, включително и корабът „Св.Св. Кирил и Методий“. България е една от 29-те страни, които имат присъствие на Антарктида, четирикратно е увеличено финансирането на българската антарктическа експедиция, беше приета национална научна програма за Антарктида за започване на изграждане на научна лаборатория към базата. Последните години бяха изградени и 12 центрове за върхови постижения.
Бившият просветен министър припомни постиженията в образованието, които се дължат както на положителното икономическо развитие на страната, така и заради това, че образованието беше изведено като реален приоритет за правителството на Борисов. С над 2 млрд. лева бяха увеличени разходите за образование, като основна част от тях бяха насочени към увеличаване на възнагражденията на педагогическия персонал, за увеличаване на финансирането на целодневна организация –с 300 млн. лева годишно и за възстановяване на дейностите по интереси-с 30 млн.лева всяка година. „Все неща които бяха заличени в 90-те години, когато „герои“ бяха всичките тези, които днес са новата „промяна“, новото управляващо мнозинство. Защото държавата катастрофира тогава, фалираха банките и предприятията и трябваше се да се режат бюджетни разходи. Най-много се отрязаха от образованието, масовия спорт, културата и въобще от секторите, свързани със социалното развитие“, припомни Красимир Вълчев.
Според него новото управляващо мнозинство има други приоритети, но образованието не е сред тях. Времето на деструктивните разговори и политиканстването свърши, сега трябва да кажат и да направят нещо за образованието, а не да говорят за 1 милион таблети, от които няма нужда, каза още Вълчев. Той посочи, че служебният здравен министър е длъжен да направи много повече за ваксинацията както в системата на образованието, така и в цялата страна, на фона на изказванията и бездействието си. Защото всички анализи показват, че присъственото обучение няма алтернатива.Моят призив към работещите в образованието и към всички сънародници е да се ваксинират, защото ковидът не си е отишъл, каза народният представител от ГЕРБ/СДС.

< Назад