20.07.2017

Народният представител от ГЕРБ ген. Константин Попов бе сред официалните гости на многонационалното учение „Saber Guardian - 2017“

В периода 11–20 юли 2017 г. на територията на България бе проведено многонационалното учение „Saber Guardian - 2017“, което заедно с интегрираните на териториите на Унгария, Румъния и България осемнадесет  съпътстващи учения, е най-голямото за годината оперативно-тактическо учение на НАТО с участието на страни - партньори.

Учението се проведе под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа със сили и средства на България, САЩ, Грузия, Украйна, Словения, Румъния, Сърбия, Унгария, Литва, Полша, Гърция, Македония, Канада, Италия и Португалия и включваше до 6000  военнослужещи,  1200 единици сухопътна техника и въоръжение, до 80 военни въздухоплавателни средства, средства на противовъздушната отбрана и кораби на флота. Сред официалните гости, които проследиха бойните стрелби на полигоните в „Шабла“, Ново село и в акваторията на Черно море в рамките на националното учение на военноморските сили Бриз 2017, бе и генерал Константин Попов - народен представител  от ГЕРБ, председател на комисията по отбрана на НС  и началник на отбраната в периода 9 февруари 2016 г. - 18 януари 2017.

„Учението е отговор на нарасналата необходимост от колективни усилия за гарантиране на сигурността и мира в района на Югоизточна Европа, въпреки че мога да уверя, че България е стабилна държава на фона на конфликтите, които ни заобикалят“, коментира генерал Попов.

„Това, което видяхме, показа, че формированията на съюзниците и партньорите демонстрират високи бойни способности  за отразяване на противникови действия, неутрализиране на терористични групи и противодействие на асиметрични заплахи и способности за  поразяване на цели при всякаква метеорологична обстановка в защита на въздушния и морски суверенитет”, заяви генерал Попов.

< Назад