05.05.2019

Народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова бе гост в село Бисерци на пролетния празник "Хъдрелез"

Народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова бе гост в село Бисерци, където за първи път присъства на пролетния празник "Хъдрелез", организиран от клуб „Алиана”.

С автентичните си носии, безупречното изпълнение на песните, карнавалните игри и излъчването на позитивни послания, празникът отново изпълни основната си мисия – да обединява и сплотява представителите на различните етноси.

Неуморни в съхраняването на старите традиции и тяхното популяризирани сред подрастващите, жените от село Бисерци, пременени в специални носии, пресъздадоха обичая, който включва няколко театрализирани игри, с които изпращат зимата и посрещат пролетта.

За историята на празника, за двамата светци Хъзър-покровител на сушата и Илия-покровител на моретата, на които е кръстен и самият обичай, за символичния огън, за специалния ритуал, посветен на неомъжените моми в дните на празника - пред гостите на празника разказаха Мюкерем Адемова и Соня Велева, бивши учителки и самодейки от клуб „Алиана”.

Малчугани от селото изпълниха стихчета посветени на празника на храбростта и красотата на природата, в които се разказва за извечната връзка на човека с майката земя. Питка с шарена сол и китка здравец бяха сред основните елементи на фолклорния празник.

 

< Назад