27.01.2015

Народният представител от ГЕРБ Дарин Димитров представи основните акценти от Национална програма за енергийна ефективност в Търговище

Народният представител Дарин Димитров и областният управител Светлин Бонев проведоха пресконференция, на която представиха основните акценти от стартиращата „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради”. Te разясниха пред представители на медиите кой и как може да кандидатства по програмата и какви са стъпките, които  трябва да се  направят. Двамата обясниха, че в „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради” могат да участват само сгради с поне 36 апартамента в тях, строени по индустриален способ (едропанелно жилищно строителство, ЕПК, пакетно повдигани плочи ) и проектирането на сградата да е започнало преди 26 април 1999 г.

„Основна част от изискванията за кандидатстване е условието да се регистрира едно сдружение на собствениците на цялата сграда, независимо от броя на входовете. Избира се управителен съвет, който действа от името на всички собственици. Сдружението трябва да вземе решение за обновяване на сградата с минимум 67% идеални части от общата собственост и да даде съгласие от името на всички собственици общината да реализира дейностите по сградата. Подава се заявление за кандидатстване по образец до общината, която прави оценка и одобрява или отхвърля искането“, каза Дарин Димитров.

„Чрез реализирането на програмата се цели да се осигурят по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. Освен това ще бъдат създадени работни места, ще се раздвижи икономиката, а домакинствата ще спестят от разходите си”, заяви областният управител Светлин Бонев. Той подчерта, че за успешното усвояване на средставата по програмата, значителна роля имат общинските администрации, тяхната активност и заинтересованост.

< Назад