17.12.2018

Народният представител Емилия Милкова: Бюджет 2019 удвоява средствата за творчески проекти и нови книги

В държавния бюджет за 2019 г. са заложени двойно повече средства за обновяване на библиотечните фондове и за книгоиздаване. Към сумата от 1 млн. лв., осигурена през тази година, сега се добавя още 1 млн. 100-процентов ръст има и при средствата за подпомагане на творчески проекти в сферата на сценичните изкуства и музейното дело, в това число и за Националния фонд „Култура” – отпуснати са с 1,5 млн. лв. повече. Това информира народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова, която е член на Комисията по културата и медиите в парламента.  По думите й новият бюджет в сферата на културата е завишен с 20 млн. лв.  „Сериозно увеличение има по перото „Фестивали, конкурси, събития и чествания” – към 740 000 лв. за 2018 г. се добавя още половин милион.  За археологически проучвания и консервация и реставрация на недвижими културни ценности също е осигурено допълнително финансиране в размер на половин милион лева”, допълни Милкова. Тя изтъкна, че се повишава и стандартът за читалищата. „При ръст от 13,3% той става 9 490 лв. за 2019 г., като се увеличават и субсидираните бройки - с 97 за цялата страна. За музеи и художествени галерии предвиденото увеличение на разходния стандарт е 8,6%, т.е. от 14 120 лв. на 15 344 лв., а допълнителните субсидирани бройки са 20. Завишен е стандартът и за регионалните библиотеки. Заложените 8,6% представляват увеличение от  14 750 лв. на 16 017 лв. и субсидирана численост от 10 бройки”, отчете варненският депутат и поясни, че предвидените средства ще дадат възможност и за повишаване на заплатите в сектора.

Емилия Милкова подчерта усилията де са отговори на потребностите. „Огромен бе например интересът към програмата за обновяване на библиотечните фондове. При повече от 1300 проекта, подадени през тази година, бяха удовлетворени 1/3. Министерството на културата подкрепи всеобщото желание за увеличено финансиране през следващата година, което ще даде възможност повече нови заглавия да достигнат до читателите”, мотивира се Милкова, която е дългогодишен директор на варненската библиотека „Пенчо Славейков”.

„Увеличението на парите в сферата на културата се утвърждава като трайна тенденция. Възможности за инвестиции има и чрез национално и европейско финансиране по различни програми. Кандидатстването, разбира се, е въпрос на избор и желание от страна на участниците в културните процеси, но при всички положения е допълнителен източник на средства за реализацията на иновативни идеи”,  заключи народният представител.

 

< Назад