06.02.2018

Народните представители Светлана Ангелова и Андриан Райков почетоха паметта на Юлия Вревская в Бяла

Народните представители от ГЕРБ-Русе Светлана Ангелова и Андриан Райков участваха във възпоменателна церемония по повод сто и четиридесет години от смъртта на руската баронеса Юлия Вревская. В късния следобед те положиха цветя пред паметника на баронесата в град Бяла, а от името на политическа партия ГЕРБ бе поднесен венец.

 

В отбелязването на годишнината участваха още зам. -областният управител Валентин Колев, председателят на Общински съвет – Бяла Мариан Антонов, общински съветници, председатели на общински съвети от съседни общини, кметът на Община Бяла Димитър Славов, кметове на съседни общини, генералният консул на Генералното консулство на Руската федерация в Русе Андрей Громов, зам. – началникът на Военно окръжие – Русе Васил Петров и др.

 

Представители на Национално движение “Традиция“ от Русе в униформи отпреди повече от век бяха почетен караул край паметника.


В събитието, което продължи в салона на читалище „Трудолюбие - 1884“, се включи и представителният ансамбъл на Въоръжените сили със солисти Маргарита Хранова и Гуна Иванова.

Юлия Вревская е медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. Със собствени средства от продаден имот създала медико-санитарен отряд от 22-ма лекари и сестри. На 20 ноември 1877 пристига в 48-ма военновременна болница в Бяла, Русенско. На следващия месец била командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край църквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова.


Тленните им останки с оригиналния надгробен паметник са преместени през 1907 г. в парка на новооткрития музей "Александър III". След време от признателното население на Бяла е поставен паметник, изработен от скулптора Джока Радивоевич.

< Назад