01.03.2019

Народните представители Светлана Ангелова и Андриан Райков почетоха националния празник Трети март в Брестовица

Народните представители от ГЕРБ  в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова и Андриан Райков положиха цветя пред паметника на загиналите в руско – турската освободителна война 1877-1878 година по време на официалната церемония по повод националния празник 3-и март, която се състоя тази вечер в центъра на село Брестовица /Община Борово, Русенска област/.

Сред официалните лица бяха председателят на Общински съвет – Борово Пламен Симеонов, общински съветници, кметът на Община Борово Валентин Панайотов, кметът на Община Бяла Димитър Славов, кметският наместник на кметство Брестовица, много местни жители.

„Това историческо събитие е преломно в пътя на хилядолетната българска култура, защото прави възможно осъществяването на идеите и целите на нашето национално Възраждане. Неслучайно за нас тази дата е нашето Възкресение. В днешното динамично и сложно време е нужно да помним. Да помним великите дати, смелите герои, да помним историята и корените си. Да не забравяме онези смели българи, които със смелите си действия извоюваха свободата на родината си, поставиха въпроса за бъдещето на България на дневен ред в Европа“, подчерта в словото си по повод 141 години от Освобождението г-жа Ангелова. Тя подчерта, че историята на тази велика дата е писана с кръв.

„Това е историята на свободата, тя е наша ценност, богатство и ориентир в днешния свят. Да се бориш за свободата си – това е посланието на националните ни герои. Наша мисия като общество е да помним делото им, техният завет живее в нас и до днес. Нашата свобода не идва даром. Тя е резултат от пролятата кръв на хиляди българи. Те организират широка национална съпротива, вдигат се на десетки въстания, предизвикват Освободителната война и вземат активно участие във войната като опълченци. Затова българите отбелязваме Трети март като ден, в който сме извоювали свободата си и проправили пътя към своята независимост. Поклон пред всички герои! Да живее България!“, каза пред множеството Светлана Ангелова.

Празникът продължи с изпълнения на патриотични песни и стихове от деца и младежи.

< Назад