14.11.2022

Народните представители от ГЕРБ/СДС - Варна: Внесен е законопроектът за по-ниски цени на горивата, които при ПП удариха тавана


На 11 ноември в петък групата на ГЕРБ/СДС в НС внесе законопроект за компенсации на разходите на потребителите на горива. Другите политически сили, особено Промяната, сега се надпреварват с такива предложения, а при управлението на Кирил и Асен цените на горивата удариха тавана. Това каза варненският народен представител от ГЕРБ/СДС Славена Точева. Ако законопроектът на партията за отделяне на част от свръхпечалбата на „Лукойл Нефтохим“ и „ Литаско“ във фонда за енергийна сигурност, бъде приет, това ще намали цената на горивата с 1 лев за литър. В тази връзка Славена Точева посочи колко нелеп е коментарът във ФБ на един вече „несъществуващ“ / по думите на партийния му лидер/ бивш областен управител на Варна, който прехвърли вината за скъпите горива от болната на здравата глава. ГЕРБ доказа, че в шестмесечното управление на Промяната горивото е надписано с 1.5 лв. на литър близо и българските потребители сме надплатили за този период над 2 млрд.лева.
Парламентът прие с изключително голямо мнозинство антикризисните мерки, предложени от ГЕРБ/СДС за 100 % компенсации за бизнеса на цената на ел.енергията над 200 лв. /МВТЧ. С разликата между 200 лв. и борсовата цена ще бъдат подпомогнати общини, здравни и социални заведения. Разликата между 250 лв/МВТЧ и цената на свободния пазар ще получат бизнесите, които нямат изисканите енергоефективни мерки и това важи само за присъединените към мрежата високо напрежение. Най-важното е, че битовите абонати на електроенергия остават на регулирания пазар до 31.12. 2025 г., каза народният представител от ГЕРБ/СДС Павел Христов.

< Назад