14.03.2019

Народните представители от ГЕРБ с покана към директора на Китайския културен център да посети Бургас

Покана да посети Бургас отправи народният представител и председател на парламентарната група за приятелство с Китай Димитър Бойчев към Ту Сюесон, директор на Китайския културен център в София. Бургаските депутати от ГЕРБ изразиха желание в най-скоро време да се проведе среща между представители на Китайския културен център и Дружеството на художниците в Бургас, както и с писателската общност в морския град.

Бойчев и Ту Сюесон обсъдиха по време на среща в Народното събрание партньорство в няколко посоки, а на първо време и две съвместни изложби. Акцент в разговора им бе 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китайската народна република. Народният представител заяви, че в групата за приятелство с Китай членуват близо 1/3 от българските депутати и представи идеята важната годишнина да се отбележи с две изложби – документална и художествена.

Ту Сюесон подчерта какви са целите и възможностите на Китайския културен център като държавна институция, създадена със спогодба между Министерството на културата и туризма на КНР и Министерство на културата на Република България. Според него добрите контакти започват от взаимното уважение пред културните достиженията.

„През последните години делегациите от Китай  - културни, административни и бизнес, стават все повече. Очакванията са за повече български туристи, които да посетят Китай, както и повече китайци, които да гостуват в България“, допълни Ту Сюесон.

„Проведен бе и първоначален разговор с Държавна агенция „Архиви“ във връзка с планираните съвместни събития. Очакваме информация за наличните материали за дипломатическите контакти през годините“, коментира  още Димитър Бойчев.

За изложбата от художествени произведения сме подбрали творци, които за участвали в пленери или имат творчески изяви в Китай, допълни Диана Саватева, зам. председател на Комисията по културата и медиите. Ту Сюесон прие с готовност предложението за отбелязване на годишнината със съвместни събития и двете страни се споразумяха да обсъдят детайли по подготовката на следваща среща.

 

< Назад