06.12.2018

Народните представители от ГЕРБ Иван Миховски, Тома Биков и Пламен Манушев се срещнаха с жители на гр. Тетевен

Народните представители от ГЕРБ Тома Биков, Пламен Манушев и Иван Миховски се срещнаха с жители на гр. Тетевен. Поводът за идването им бе поканата на областния управител Георги Терзийски за участие в паметна среща на тема „Приносът на България за спасяването на евреите от Холокоста“ в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС 2018. По-късно депутатите от ГЕРБ отговориха на въпроси на жители на общината по актуални политически теми.

Ще има ли санкции за неработещите народни представители от БСП, които не ходят на работа в парламента, как ще се преборим с лавината от фалшиви новини, които заливат публичното пространство и още много въпроси - бяха отправени към гостите от парламента.

„Гордея се, че съм част от този сплотен отбор – на ПГ на ГЕРБ. За разлика от депутатите от БСП, които и днес в зала показаха, че не се интересуват от проблемите на хората с увреждания. Те искаха да работим и през лятото, за да приемем закона, а днес в зала, когато гласувахме този чакан закон, от БСП присъстваха едва 15 човека, които на всичкото отгоре непрекъснато се караха. Има огромно напрежение сред тях и недоволство към лидера им“, обясни Миховски. Той изрази и възмущението си от факта, че не друг, а самият Румен Гечев гостува в областта да представя визията на БСП. „Никой не иска да се връща към онези години, когато той като министър срина държавата до 3 долара за пенсия и за заплата“, коментира възмутено Миховски.

Въпросът с фалшивите новини се обсъжда не само в България, това е световен проблем поради технологичния напредък, който е много хубаво нещо, обаче дава и отрицателни ефекти. В момента всеки може да напише всичко, да си направи сайт, блог и това да се разпространява във „Фейсбук“ при добра организация. Има криза и в официалните медии. Доскоро обсъждахме този въпрос в рамките на медиите какво да се направи, но моето мнение е, че това не е въпрос на медиите, а въпрос на националната сигурност. Защото всяка хибридна атака – фактически пропагандна война, има ясни цели – да създаде хаос, да създаде условия за паника и в рамките на този хаос определени кръгове, заинтересовани финансово - да действат. Със закон няма да се реши целият проблем. Без да съм го обсъждал в Групата, съм на мнение, че трябва да се даде повече възможност на службите поне да блокират сайтовете, които нямат собственици, а те не са малко. В другите дори и да напишат лъжа срещу теб, можеш да потърсиш отговорност, да намериш собственика и да го съдиш. Не че това решава проблема, но има сайтове, които нямат собственик и са създадени с цел да бълват най-тежките фалшиви новини, а всички видяхме какво се случва от такива новини. Целта е сриване на доверието в институциите, създаване на паника, дестабилизация. За мен тази битка трябва да се води на ниво национална сигурност. Така коментира въпросът за фалшивите новини Тома Биков.

Пламен Манушев подчерта, че и в момента има финансови санкции срещу неявяването на работа на народните представители по неуважителни причини. Въпросът е в това, че с една бележка председателят на парламентарната група може да извини отсъствието. „Това всъщност правят и колегите от БСП – лидерът им дава бележка, с която извинява отсъствието и така се оправдава липсата им в зала“, обясни Пламен Манушев.

Срещата в Тетевен бе изключително интересна за хората и те пожелаха тя да се повтори в следващите месеци.

< Назад