16.11.2018

Народните представители Иван Миховски и Спас Гърневски посетиха Угърчин

Народните представители Иван Миховски и Спас Гърневски посетиха Угърчин по повод информационно събитие, организирано от областния управител Георги Терзийски в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС 2018. Темата на срещата с жителите на града бе „Приноса на България за спасяването на евреите от Холокоста“.

„През март 2018 г. се навършват 75 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Около 50 000 души са спасени от депортирането им, а България е единственият съюзник на нацистка Германия, който не прилага заповедта за депортация – един от най-значимите исторически факти за страната ни, каза в началото на срещата Терзийски.

Тук съм не като експерт, а като любител на политическата история. И като човек, живял в пловдивски квартал с разнородно етническо население, в това число и евреи, сподели Гърневски. Той се спря на основните събития през периода 1940-1944 г., отнасящи се до съдбата на евреите, като подчерта, че днес те се описват като успешен опит за спасяването им от депортация в лагерите на смъртта.

Силната реакция срещу антиеврейското законодателство тогава и отричането на философията на гонение на хора по религиозен и етнически признак, ограничаването на човешки права са категорично доказателство, че народът ни е срещу антисемизма изначално. Спасението на българските евреи е резултат от продължил години и много драматичен процес, за успешния край на който роля и активно участие имат всички слоеве на тогавашното българско общество. Затова сме и категорични, че нашата - българската реакция срещу Холокоста и антисемитизма надхвърля рамките на останалите опити по време на войната в други европейски страни за спасяване на евреи от депортиране. Единствено Дания е другата европейската държава, която спасява евреите си, но това там става за часове – просто през нощта ги прехвърлят в съседна Швеция, неутрална страна. От депортиране евреи са спасени и на други места, но малки групи – един пример за това е описан в страхотния филм „Списъкът на Шиндлер“, разказа увлекателно Гърневски.

Областният управител подари на читалищната библиотека в Угърчин книгата на унгарския писател Петер Гардош – „Утринна треска“, в която той описва любовната история на родителите си, оцелели в лагерите на смъртта.

След срещата хората питаха Миховски и Гърневски за политическата обстановка в страната.

 

 

< Назад