13.03.2019

Над 25 млн. лв. се инвестират в област Перник по ОП „Региони в растеж“, стана ясно по време на граждански диалог на тема регионално развитие в Перник

Над 25 млн. лв. се инвестират в област Перник по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Средствата са разпределени към 11 проекта от социалната, образователната инфраструктура, градска среда, транспорт, административни и жилищни сгради. Това стана ясно по време на граждански диалог на тема регионално развитие, който се проведе в Перник. Събитието е част от серията граждански диалози „Европа в нашия дом“. В срещата участие взеха министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, кметът на Перник и областен координатор на ГЕРБ Вяра Церовска, областният управител и председател на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, кметове и председатели на общински съвети от областта, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

"Европейските проекти са тези, които дават нови възможности и ние ще направим всичко по силите си, за да се възползваме максимално. В момента текат процедури за изграждането на две нови кръгови кръстовища в града. Друг важен проект, който предстои да бъде реализиран, е Пътен възел Марина бара. Това са проекти, които ще стимулират развитието на Перник. Чрез тях ще се подобрят транспортните и икономическите ни връзки със столицата, което е от полза и за двата града", заяви кметът на Перник Вяра Церовска.

„Общо по проекта за подобряването на градската среда на Перник бяха осигурени над 4 млн. лв. По проекта за изграждане на социални жилища за 100 души в кв. „Тева“ са осигурени по програмата 1 830 000 лв.“, отбеляза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и подчерта, че по ОПРР 2014 – 2020 предстои бъде извършен основен ремонт и въвеждане на енергоспестяващи мерки на Районен младежки дом в кв. „Мошино“. Като част от Инвестиционната програма на Община Перник бяха реконструирани и ремонтирани ЦДГ „Изворче“ и ОДЗ „Миньорче“, отбеляза министърът. Тя представи най-важните проекти, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще реализира през настоящата година, сред които изграждането на магистрали, важни първокласни пътища, ВиК проекти и др.

„В момента със средства по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се изгражда АМ „Струма“. Тя е важна не само за България, но и за Европа, защото е част от Коридор №4“, заяви регионалният министър. Тя подчерта, че със средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. се рехабилитират и над 250 км второкласни и третокласни пътища.

„За миналата година по програмата на АПИ за текущ ремонт и поддържане в областта са вложени почти 3 млн. лв. Изкърпени са над 45 км. настилка на редица републикански пътни участъка. Предстои основен ремонт на третокласния път Рударци – Кладница в участък от 9 километра“, заяви министър Аврамова и посочи, че вече има стартирана обществена поръчка за него.

„В рамките на големия Проект за развитие на общинската инфраструктура предстои рехабилитация и на пречиствателната станция за питейни води в Перник. Целта е да се подмени основното оборудване в пречиствателната станция с ново“, каза още Петя Аврамова. Тя отбеляза още, че средства от бюджета и заемни средства в област Перник предстои да се финансират важни ВиК проекти, част от водния цикъл на общините Перник и Радомир.

Областният управител Ирена Соколова акцентира и обясни дейността на ВиК асоциацията на общините в област Перник. АВИК Перник е една от първите в страната, подали своето проектно предложение за изграждане на ВиК и канализационна мрежа.

"Голямата промяна, която предстои съвсем скоро, е стартирането на територията на  област Перник на “Воден цикъл” за общините Перник и Радомир с довършването на регионалното прединвестиционно проучване, което прераства в проекта към МОСВ Развитие на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК. Сумата от 108 млн. лева ще даде възможност водоснабдителната и канализационната система на общините Перник и Радомир да бъда обновена”, обясни Соколова. Тя допълни, че са очаква МРРБ да организира предложението за преорганизация на потока Перник-София в понеделник сутрин в две платна, за да се успокои трафика. Областният управител на Перник обяви, че всичките общини на територията на областта ще получат ремонт на пътищата, входирани като необходими и неотложни за реконструкция и обновяване в Областно пътно управление.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев получи уверението на министър Аврмова, че до есента ще стартират строително-монтажните работи по изграждането на кръгово кръстовище в квартал „Изток“. На свой ред д-р Александър Александров беше категоричен, че солидарността е един от водещите принципи в ЕС и наша стратегическа цел е да се възползваме по най – ефективният начин от нея.

< Назад