12.03.2019

Младежи ГЕРБ-София се срещнаха с българския комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел

Младежи ГЕРБ-София се срещнаха с българския еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. На срещата присъстваха областният координатор на ГЕРБ-София и административен секретар на партията Цветомир Паунов, председателят на МГЕРБ-София Ивайло Петков, както и много членове на младежката организация.

„Мария Габриел е човекът, който не само като бивш евродепутат, но и сега като еврокомисар - винаги се е занимавала с теми и проблеми, които касаят не само българското общество, но и Европа. Теми, свързани с развитието на Европейския съюз и съдбите на всяка една държава-членка на ЕС. От позицията си на еврокомисар тя спомага за диалога между съседните на нас държави, спомага за развитието на тези общества и решаването на техните проблеми“, каза Цветомир Паунов.

Еврокомисарят обсъди с младите хора теми, свързани с киберсигурността, цифровизацията, дезинформацията, борбата с фалшивите новини и предприетите мерки в тази посока.

„За мен е огромна чест, че България в Европейската комисия отговаря за едно от основните предизвикателства, а именно цифровизацията. Голяма отговорност е да работиш за бъдещето на Европа. Цифровизацията е навсякъде около нас и променя всичко - начинът, по който пътуваме, работим, начинът, по който общуваме по между си и нашите социални и емоционални отношения“, каза Мария Габриел. Тя представи силните страни на Европа по отношение на цифровизацията и необходимостта от цифрови умения. „Днес в Европа само 44% от европейците имат основни цифрови умения, а след 2020 година 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения. Повече отвсякога е необходимо да имаме мобилизация на всички нива“, добави комисарят.

Пред младежите от ГЕРБ тя разясни подробности около програмата за стаж „Цифрова възможност“, която се реализира в рамките на програма Еразъм +. Чрез нея студентите са в пряк контакт с фирмите в цяла Европа, където могат да сключат помежду си споразумение за стаж с продължителност 4-5 месеца. „Целта е до 2020 година в програмата да бъдат обхванати 6000 студенти. До този момент от юни 2017 г. има сключени над 1800 стажа. Всеки стажант ще получи подкрепа по схемата от около 500 евро на месец. Компанията, предоставяща стажа, ще прецени каква сума да добави към европейската подкрепа“, обясни Мария Габриел.

Европейският комисар коментира с младите хора и темата за киберсигурността. „Всяко ново свързано устройство добавя рискове за киберсигурността. Нашите прогнози са, че до 2025 година свързаните устройства ще бъдат десетки милиарди, в пъти повече спрямо населението на земята. Затова се радвам, че има по-голяма чуваемост, не само в европейските институции , но и в държавите-членки по отношение на киберсигурността“, каза Габриел .

Една от мерките е директивата за мрежовата и информационната сигурност (Директивата за МИС). Мария Габриел наблегна на най-съществените мерки, които предвижда това законодателство за засилване на общоевропейската киберсигурност. Агенцията на ЕС за киберсигурност - ЕНИСА ще подпомага държавите членки в борбата с кибератаките. Тя се намира в Гърция, ще бъде с постоянен мандат и с над 50% увеличение на бюджета и над 50% увеличение на човешкия ресурс. ЕНИСА ще има малко повече оперативни задачи . Държавите-членки за първи път ще могат да се обръщат към киберагенцията и тя ще им помага да идентифицират своите уязвимости, като им дава възможност за решение. За първи път ще има европейска рамка за сертифициране на продукти.

Мария Габриел подчерта, че платформите и социалните медии имат много голямо влияние не само в икономически, но и в политически и обществен план. Според нея на това влияние трябва да съответства и необходимата отговорност.

„Иновации не в противоречие с прозрачност, затова от година и половина с платформите и социалните медии за първи път бе създаден кодекс за борба с дезинформацията онлайн. Кодексът цели да покаже че авторегулаторните мерки могат да работят, а ако това не даде резултат - ще се пристъпи към законодателно предложение“, добави Габриел

Комисарят по цифрова икономика и цифрово общество разисква с младежите от ГЕРБ начините и мерките за противодействие на фалшивите новини. „Работим за създаване на система за ранни предупреждения. Тя трябва да е готова до края на месец март. Всяка държава-членка ще посочи своята национална контактна точка и до края на март ще бъде представена концепцията за платформа, върху която в реално време всички държави-членки чрез националните си контактни точки да обменят информация“, поясни Мариян Габриел и добави, че се работи по няколко ключови инициативи, една от тях предвижда провеждане на Европейска седмица на медийната грамотност през месец март.

< Назад