24.06.2020

Младежи ГЕРБ почетоха паметта на защитника на Видин генерал-майор Кръстю Маринов

Младежите от ГЕРБ – Видин почетоха паметта на защитника на Видин генерал-майор Кръстю Маринов. Днес (24 юни) се навършват 165 години от рождението на военния стратег, останал в историята и народната памет с блестящата защита на Видинската крепост по време на Междусъюзническата война през 1913 година. Представители на Младежи ГЕРБ – Видин отбелязаха годишнината, като поднесоха венец пред бюст-паметника на генерал-майор Кръстю Маринов в парк „Рова“, непосредствено до СУ „Цар Симеон Велики“. Заместник-председателят на МГЕРБ – Видин Лъчезар Попиванов припомни моменти от биографията на генерал Кръстю Маринов, който е роден на 24 юни 1855 г. в Голямо Конаре, Пловдивско.

Лъчезар Попиванов отбеляза, че генерал-майор Кръстю Маринов е не само блестящ стратег, но и човек с висока духовност, който успява да изгради много топли отношения с видинското население. Бюст-паметникът на генерал Кръстю Маринов в парк „Рова“ във Видин е издигнат през 1936 година, по инициатива на видински ученици. Същата година, по инициатива на кмета д-р Бърни Бончев, генерал-майор Кръстю Маринов е обявен за почетен гражданин на Видин.

„Трябва да почитаме и помним героите – за да можем да гледаме уверено напред в бъдещето, трябва да погледнем в миналото и да знаем кой е съградил основите, върху които ние днес стъпваме“, сподели заместник-председателят на МГЕРБ – Видин Лъчезар Попиванов. И допълни: „Трябва всеки млад човек да дойде при бюст-паметника на генерал-майор Кръстю Маринов във Видин и да прочете думите, които той е казал по време на защитата на  Видинската крепост: „Българите знаят да превземат крепости, но не и да ги предават“.

 

< Назад