24.04.2013

Мирослав Петков, трети в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ за Великотърновска област: „След като в предишния мандат стабилизирахме държавата, сега ще можем да повишаваме доходи”

-Какво от първия Ви мандат като депутат ще Ви помогне в работата в следващия парламент?

- Опитът наистина е нещо много важно, но един мандат не стига, за да се докажеш като законотровец. Много хора не знаят, какво е естеството на работа в парламента. Едно Народно събрание, след като се положи клетвата, минават около шест месеца, за да заработят пълноценно всички комисии, да сработи правилника.. Така че то започва пълноценна работа след около половин година. В предишния мандат опозицията често си служеше със спъващи работата процедурни хватки, така че опитът, който натрупахме наистина ще ми бъде от много голяма полза. Мисля, че работата ни при втори мандат ще е наистина от голяма полза за избирателите и страната. Аз бях член на комисията по околна среда и води, в която се свърши много работа, приеха се закони като съвършено новият - за управление на отпадъците, който бе изключително нужен, защото имаше директива на ЕС, с която няма как България да не се съобрази. Отпадъците са изключително болезнена тема, която трябва да бъде решена – изхвърлянето, преработването и т.н. В комисията сме работили по резица законопроекти - биологичното разнообразие, за опазване на околната среда, закона за водите и други.

Вносител съм на и на други законопроекти. Един от тях е законът за подпомагане на морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанища на Република България, който е изключително удачен за общините, в това число е и община Свищов. Всъщност аз и колегите имаме принос и към свищовската академия - направихме предложение за промяна на републиканския бюджет за 2013г., след което на академията бяха отпуснати 500 000 лв., които първоначално бяха орязани. Мисля, че това е съществен принос към висшето училище и неговите студенти.

- Какво направихте за областта в предишния мандат и по-конкретно за община Горна Оряховица от където пак сте номиниран?

- Четиримата депутати от ГЕРБ в предишния парламент работихме в екип. Вече имаше възможност да се каже, че имаме принос да се осъществи пътният възел “Качица”. Всички знаем в какво положение беше проектът, когато дойде правителството на ГЕРБ и как се случиха нещата бързо след това. Най-интересното е, че за възела беше заложена една огромна сума от около 9 млн. лв., но той на практика се реализира са 4,5 млн. лв. От тук е и въпроса защо са планирани толкова, а реалната цена е два пъти по-малко. Нека всеки да си отговори на въпроса останалите 4,5 млн. лв. къде щяха да отидат. Говоря за бившето управление на Тройната коалиция – БСП, ДПС и НДСВ. С пътя Павел – Совата също можем да се гордеем заради ремонта на тази отсечка, която знаете, много години стоя неотремонтирана, дори непроходима. Спомнете си, че Община Свищов искаше да излезе от нашата област и да мине към Плевенска. Този проект също е реализиран с наша помощ, а понеже говорим за инфраструктура – другата много важна пътна отсечка е Елена – Твърдица, което е безспорен успех, понеже от много години този път беше затворен.

Относно Горна Оряховица, тъй като действително кандидатурата ми е издигната от там, в тази община също се направиха доста неща през мандата на ГЕРБ. Особено последната година и половина се реализираха доста проекти по Оперативни програми. Много важен проект е изграждането на канализация и доизграждане на водопровода в с. Първомайци. Стойността му е близо 13 млн. лв. Благодарение на добрата съвместна работа с новото ръководство на Общината, успяхме да спасим проекта, тъй като имаше забавяния от предишния екип. Срокът за реализацията му бе удължен с две години. През октомври 2012 г. стартираха строително ремонтните дейности и вече има изградена 15 км. канализация от общо предвидените 42 км.

В момента има проект, който ще започне до месец – за канализацията на улици в Долна Оряховица, където почти завършва и друг цикъл за канализация. Проектът е за 1,2 млн. лв.

През 2009 г. един от ангажиментите, които поех беше точно това –водоснабдяване и изграждане на канализация в големите населени места в общината. Например село Драганово, което от десетилетия оставаше на воден режим, вече е с решен проблем.

Ако погледнем в по-глобален мащаб – в България водата е лесно достъпна, но трябва да помним, че тя не е някаква даденост, а много ценен ресурс. В света вече има недостиг на питейна вода – само 84% от сраните в света имат достъп до чиста вода. Този безценен ресурс след верме може да носи на страната ни печалби. Затова загубите на вода, течовете от старата водопреносна система, е задължително да бъдат ограничени.

В Горна Оряховица се реализира проект и за енергийна ефективност на две училища – ОУ “Ив. Вазов” и СОУ “Г. Измирлиев”. Предстои да се ремонтнират детски градини „Здравец”, „Ален Мак” и др.Направихме и два парка – “Пролет” и “Христо Ботев” – обновени, реновирани, хубави места. Почти се завършва Център за настаняване от семеен тип, който ще прредоставя социални услуги на деца и младежи в риск. В Горна Оряховица бившите военни поделения ще бъдат върнати на общината, благодарение активността на народните представители от ГЕРБ и кмета г-н Добрев.

Остава си като мой ангажимент летището – ако бъде дадено на концесия ще се направи логистичен център, карготерминали.. Това ще е голямо предимство и постижение за общината, която ще може да стопанисва тези имоти.

- Обещанията, които не можахте да реализирате?

- Да, има неща, които не успяхме да направим и ще работим по тях и през следващия мандат. На първо място не можа да се реализира концесията на летище Горна Оряховица, което касае не само нашата, но и съседните области, за това и кандидатите за народни представители от съседните региони трябва заедно да се ангажираме. Излишно е да казвам какви ползи за областта ще има концесията на аеропорта за икономиката и туризма като цяло. Горна Оряховица може да стане логистичен център и се ангажирам това да е мой приоритет.

Не можахме, въпреки огромното желание, да си върнем турнира по борба “Никола Петров”. За съжаление не успяхме да осигурим навреме ремонт на спортната зала, но такъв върви в момента. Направих пътека до министерството на спорта, но не бяха отпуснати необходимите средства заради олимпиадата, чакахме и постъпления от тотализатора. Парите вече са факт и ремонтът е на привършване. Надявам се, че с преустроената зала Г. ОЖряховица ще има такива турнири от международен характер. Друго, което не можахме да изпълним касае Велико Търново и покритата лекоатлетическа писта. Имаше проект, който трябваше да бъде доизчистен, направихме всичко възможно да отстраним пропуските, но не ни стигна времето, така че продължаваме в следващия мандат. Затова пък Велико Търново ще има многофункционална спортна зала в СОУ “Ем. Станев”.

- А приоритетите Ви за напред?

- Искаме с колегата Евгени Стоев държавата и персонално Домът за деца, лишени от родителска грижа в Страхилово да получат извинение заради писанията в италианската преса, че Домът бил Дом на ужасите. По време на мандата си ние лично внесохме питане и предизвикахме проверката, която установи, че това са нагли клевети. Оставаме съпричастни и докрай ще настояваме за извинение, защото не може всеки да клевети България както му падне.

АОтносно другите приоритети – ще съдействам в повечето населени места да бъде сменена канализационната мрежа, за да може общините да кандидатстват за ремонт на улиците – тъй като европейски средства за това се отпускат само при положена подземна инфраструктура.

Трябва да кажа и нещо специално за безработицата - благодарение правителството на ГЕРБ в следващия програмен период в България ще влязат 32 млрд. лв. за различните сектори от цялата обществена палитра. От тях 3 млрд. са за малкия и среден бизнес. Всъщност за бизнеса ще бъдат отделени до 10 млрд лв., тъй като по съответните проекти ще има обществени поръчки, а тези пари ще влязат в малкия и среден бизнес. Подчертавам, че държавата не разкрива работни места. Това че някой партии тръбят, че ще осигурят 250 000 работни места – не знам, дали изобщо има някой, който да вярва на тези думи. Държавата не разкрива работни места, тя създава условия на бизнеса, който да може да наема работници и служители.

В нашата Великотърновска област, кметовете на общини, съвместно с държавата е редно да имат експерти, които да консултират малките и средните фирми относно кандидатстването и печеленето на повече проекти. Това ще бъде един от моите лични пироритети – да бъде създадена тази връзка между бизнес, местна власт и държава.

В нашата предизборна програма са заложени стимули поне 2 500 млади хора за създаване на собствен бизнес – с европейски и държавно финансиране. Ако управлява ГЕРБ, за тези нови фирми, като наемат работници данъчно осигурителната тежест в рамките на две години ще бъде поемана от държавата. Също се предвиждат облекчения за бизнесмените, които наемат млади хора до 29 г. на работа – да им се покриват осигуровките и в известна част трудовите възнаграждения. Приоритет на ГЕРБ е също финансовата стабилност, която трябва да имаме. Запазването на валутния борд е много важно нещо. Другият ангажимент, който сме поели е да запазим 10%-я плосък данък, което е най-ниската данъчна тежест в цяла Европа. Мога да кажа, че едно от най-добрите неща, които предвиждаме е връщането в седемдневен срок на ДДС-то на коректни данъкоплатци. Назад в годините връщането на ДДС се бавеше дори и по цяла година и се натрупваше държавния бюджет да връща по 1 млрд лв. Това означава, ако го разхвърляме на седмици, че може би всяка седмица бизнесът ще си получава около 15-20 млн. лв. оборотни средства

- Защо не го направихте това с ДДС-то по-рано?

- Защото в държавата нямаше пари. Знаем колко неразплатени средства заварихме след управлението на Станишев и когато се разплатихме, държавата беше под нулата. Видяхте, че направихме всичко възможно и в хазната вече има около 5 млрд. лв, а неразплатените сметки са за около 300 млн. лв. Сега, след като сме си постлали добре, стабилизирали сме държавата, можем да си позволим приоритет номер едно да бъде увеличаване доходите на българските граждани. В момента държавата е финансово стабилна. Една държава е като едно семейство – не може в това семейство хипотетично да влизат 500 лв. месечно, а то да харчи 600 лв. Мисля, че хората го разбират това. При положение, че ние сме стабилни, в следващия мандат ще можем да стимулираме бизнеса и да повишаваме доходи

- Компромиси в личен план направихте ли докато бяхте депутат и гледате ли спокойно съгражданите си в очите?

- Преди да стана депутат аз бях председател на Общинския съвет в Горна Оряховица и искам да кажа, че едната работа няма нищо общо с другата, въпреки че и двете са общественожотговорни. Научихме се в Народното събрание да правим компромиси и благодарение на тях парламентарната група си остана единна и хомогенна до края. За пример мога да дам, че бях против пълната забрана за пушенето, но в името на каузата и единството го гласувах. В личен план също направих компромиси – много малко време можех да отделям за децата. В момента лишавам от присъствие и третото ми дете, което преди дни стана на 2 месеца.

А на другия въпрос – имам основание да хода с високо вдигната глава и да гледам хората в очите. Защото на много хора съм помагал. Само за последната година имам 12 приемни, половината от тях са съвместни с Евгени Стоев. За това време сме приели, изслушали и помогнали на стотици хора… Приемни парвим дори и в момента, като кандидати за народни представители


< Назад