18.03.2017

Милена Дамянова в Плевен: За ГЕРБ образованието стои на първо място

„Образованието е основен приоритет за ГЕРБ за новия управленски мандат и това не е нова идея. Политиката на ГЕРБ в тази сфера винаги е била последователна и това си личи от закона, който приехме и от Програмата ни за управление”. Това заяви в Плевен кандидатът за депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на образованието Милена Дамянова. Тя гостува по покана на Ивайло Московски, водач на листата за народни представители в Плевен. Милена Дамянова подчерта, че в програмата на ГЕРБ по отношение на образованието, освен инвестиции в учителите, като акценти са изведени грамотността, качеството, професионалното образование.

„Наша основна цел е да дадем равен шанс за успех, равен старт на всяко дете и достъп до образование, което да гарантира добра реализация, добри доходи”, посочи още Дамянова. Тя каза, че важен акцент в програмата на ГЕРБ е поставен върху грамотността, затова се предвижда децата, които не посещават училище или задължителни предучилищни групи в детската градина, семействата им да не получават никаква социална помощ. По отношение на функционалната неграмотност се предвижда програма на развитие на уменията на 21-ви век, което ще помогне на децата за успешна реализация.

„Развитието на дуалното обучение в национален план е друг важен акцент в програмата на ГЕРБ. Чрез него ще се отговори на потребностите на пазара на труда и ще се  гарантират ниски нива на младежка безработица”, коментира на срещата Милена Дамянова.

Милена Дамянова опроверга неверните твърдения на БСП, че ГЕРБ закрива училища. „За периода 2005-2009 г. са закрити 639 училища от БСП. В управлението на ГЕРБ са закрити само училища, заради липса на деца в тях. С новия закон се дава възможност за развитие на учебните заведения в малките населени места”, посочи още Дамянова.

„Вече знаете, че имаме проект, който е финансово разчетен, за двойно увеличаване на учителските заплати в рамките на новия мандат. Тези мерки за достойно заплащане на учителите вече са стартирани. През 2016 г. бюджетът за образование беше увеличен със 140 милиона лева, като 80 милиона лева бяха за увеличение на заплатите. През 2017 г. в бюджета има 223 милиона лева повече, от тях 100 милиона лева са за увеличение на възнагражденията. Фактите доказват, че това, което искаме да направим в образованието, е изпълнимо и ние имаме реално решение на проблема с учителските заплати”, посочи още Милена Дамянова.  "Един от акцентите в нашата програма е силна икономика и растеж на доходите. Много постигнахме, но трябва и да надграждаме и да мислим за бъдещото развитие, а това можем да постигнем, като обезпечим кадрово икономиката. Това ще постигнем като поставим на първо място образованието. Затова ГЕРБ издига като основен приоритет именно образованието", каза при откриване на кръглата маса Ивайло Московски. На нея присъстваха и кандидатите за народни представители Цецка Цачева, Пламен Тачев и Владислав Николов.

 

< Назад