19.03.2019

Милена Дамянова: Само за Силистра инвестициите в кариерно ориентиране, студентски и ученически практики са над 2 млн. лв.

Само за Силистра инвестициите в кариерно ориентиране, студентски и ученически практики са над 2 млн. лв. Това заяви председателят на Комисията по образованието и науката и народен представител от ГЕРБ Милена Дамянова по време на граждански диалог на тема образование. Събитието, което е част от серията граждански диалози под надслов „Европа в нашия дом“, се проведе в Силистра и събра на едно място над 400 души – голяма част от които работят именно в сферата на образованието.

В гражданския диалог взеха участие също министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, народният представител от ГЕРБ-Силистра Алтимир Адамов и областният управител Ивелин Статев.

По думите на Милена Дамянова никакви пари, програми и европейски проекти не могат да променят нещата в българската образователна система към по-добро, ако ние самите не работим с нужната мотивация и не следваме конкретни практики, които отговарят на нашите цели, а те са – развита образователна система, силна икономика и възможности за личностно развитие.

„Профилната структура на образованието трябва да бъде в синхрон с потребностите на пазара на труда, същото се отнася и за учебното съдържание. Професионалното образование е начинът да задържим децата в образователната система и да се справим с недостига на кадри в различни сфери“, каза на свой ред по време на форума просветният министър Красимир Вълчев. Той анонсира и предстоящите проекти, финансирани със средства от ЕС и националните програми, чрез които ще бъдат създадени дигитални уроци за учениците, възможности за обмяна на добри практики между различни учебни заведения, както и за учителска квалификация.

„Да сме част от ЕС носи редица позитиви за българското образование. Освен непрекъснатото модернизиране на материалната база, ние можем успешно да въвеждаме европейски модели на образование у нас“, коментира Красимир Вълчев. Според него всичките усилия на правителството да подобри образователната система в България не биха дали нужния ефект, ако не се инвестира и в по-добро учителско заплащане. „Неслучайно сме поели ангажимент за двойно увеличение на възнагражденията до края на мандата през 2021 г. Вярваме, че това ще доведе до по-голям интерес към професията и към привличане на млади преподаватели“, отбеляза той.

Работим за автоматично взаимно признаване на дипломите в ЕС, така че да не минават през сложния административен процес на слагане на апостил и легализация. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. „ Наскоро влезе в сила регламент, по който активно работих - за премахване на апостилите и нуждата от легализация на редица документи за гражданско състояние. На този етап дипломите и удостоверенията за квалификационните степени не са сред тях, но след две години, когато Европейската комисия ще оцени ефекта от предприетите промени, очаквам приложното поле на регламента да се разшири”, посочи Радев.

„Вярвам в потенциала на младите хора в България и се надявам, че чрез подобни граждански диалози ще обединим усилия за развитието на този потенциал. Защото образованието е инвестиция в бъдещето!”, категоричен бе евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„Най-добрите инвестиции са в образованието“, каза на свой ред домакинът на форума – кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов. Той благодари на Министър Вълчев за това, че поддържа активна комуникация с представителите на образователните среди в Силистра и бе категоричен, че в областта ясно се виждат резултатите от приоритетната дейност на правителството в сектора.

 

< Назад