24.07.2017

MГЕРБ – Ямбол постави Къщичка за книги в централния парк на града

Къщичка за книги ще примамва в Градския парк на Ямбол всички обичащи четенето. Своеобразната лятна библиотека функционира от вчера в рамките на инициативата на Младежки ГЕРБ – Ямбол „Прочети книга – бъди различен”.

Лятната читалня предлага разнообразие от заглавия – българска и световна класика, произведения на съвременни автори, включително на ямболски творци, детска литература, краезнание и много други книги от различни жанрове. Целта е да се стимулира четенето, особено сред младите хора и да се възроди старата традиция в Градския парк да има лятна читалня.

Кампанията на МГЕРБ – Ямбол бе подкрепена от народния представител от ГЕРБ д-р Юлиян Папашимов, който припомни и други техни инициативи, които са от полза за всички ямболлии – обособяването на Wi-Fi зони в парка, изграждането на нови съоръжения във фитнес-зоната на открито и много други. Специално за къщичката за книги той дари една от любимите свои книги – избрани творби на Чудомир и прочете откъс от един от най-популярните му разкази „Не съм от тях“.

„Няма никаква логична причина да се пишат книги, освен една – че трябва да се пишат книги. Същото следва да се отнесе и към четенето“. С това послание се обърна към публиката специалният гост на събитието писателят Христо Карастоянов. Той изказа личната си благодарност за инициативата на младежите и сподели, че точно на това място, близо до централния фонтан в парка, последно през далечната 1967 г. е функционирала лятна читалня. „Четете умни книги сега, за да не се налага някога да четете забранени книги“, апелира още писателят и пожела на младежите никога да не разберат що е то „забранена“ книга.

При откриването на Къщичката за книги прозвучаха стихове на Ботев, също и откъс от книгата на Жорж Папазов, посветена на Жул Паскин, прочетен от Илияна Бицова, зам.-кмет на община Ямбол. Сред гостите на събитието бе и зам.-областният управител Волен Дичев.

Още при стартирането на инициативата много хора дариха свои любими книги и избраха други, които да прочетат. Къщичка за книги се ползва на принципа „вземи – прочети – върни или замени“. Идеята е всеки желаещ да може да ползва книга от своеобразната библиотека на открито и фондът й да се обогатява постоянно с нови заглавия.

 

< Назад