31.01.2017

Менда Стоянова: Кабинетът „ Борисов 2“ успя да стабилизира държавата

Медия: вестник „Марица“

-Г-жа Стоянова, тъжно ли е да си бивш депутат?

-Не!  /Смее се/ Изобщо не е тъжно. Вече два пъти съм била бивша, сега за трети път и ако трябва да бъда откровена, приех го с облекчение.  Този парламент беше изключително труден заради сложната коалиция. Както знаете, аз участвах и в преговорния  екип за формирането на тази коалиция. Още тогава беше ясно, че управлението в този вид ще бъде много трудно, защото програмите на партиите, които влязоха в коалицията, съдържаха доста самоизключващи се неща. Но преди две години всички имахме воля, за да съставим правителство.

България имаше нужда от стабилизация и спокойствие, затова направихме компромиси. Дадохме си дума, че няма да налагаме в този парламент онези точки от програмите, които не се приемат от всички коалиционни партньори.

-Кой изневери на мъжката дума?

-И от Патриотичния фронт, и от Реформаторски блок, и от АБВ искаха да прокарват свои виждания, които бяха в противоречие с програмата на ГЕРБ. Най-показателният пример е по отношение на  данъчната политика. Ние категорично държим да запазим съществуващия данъчен модел. Не става дума само за плосък данък, защото той е система, включваща редица други данъци. По тази тема  бяхме на една позиция с Реформаторите, с изключение на някои детайли,  но имахме много сериозни  различия с Патриотичния фронт и АБВ.

-Кое беше най-трудното в  последното Народно събрание?

-За всеки законопроект, включително и за тези, които бяха приети от Министерския съвет, трябваше да се търси съгласие и да се водят преговори за всеки един текст. На  моменти дори се пазаряхме.

Този парламент вече беше изчерпан откъм коалиционното разбирателство.

-Доброволното сдаване на властта  не е ли дезертьорство от страна на ГЕРБ?

-Не. Различията в коалицията, които  станаха  непреодолими, изключително много се проявиха  по време на предизборната кампания за президент.  Обстановката се изостри до предел. Коалиционните ни партньори започнаха да лансират пред избирателите  онези теми, за които бяхме се разбрали да не  се повдигат. Красимир Каракачанов  превърна  увеличението на пенсиите в  един от основните  акценти  на кампанията на ПФ.  Създаде се негативна обстановка и стана невъзможно да се търси консенсус.

-Не  намерихте ли сили след президентските избори да си стиснете ръцете и да си изкарате мандата докрай?

-Смятам, че  не на всяка цена трябва да има правителство и парламент.  Трябва да има такива правителство и парламент, които да могат не само да стабилизират държавата, защото това успя кабинетът „ Борисов  2“, но  и да правят реформи за развитието на държавата. А това не можеше  да стане при тази конфронтация, която се получи. Никой не искаше да отстъпва от своите позиции и при това положение няма как да се приемат закони.

-Сред 216 законопроекта, които са минали през „ръцете“ ви за две години, кои са най-важни за хората?

-Трите закона - за държавен бюджет,  за бюджета на НЗОК и за   бюджета на НОИ, както и данъчните закони.  Ако се спрем само на бюджета за 2017 г., определено трябва да кажа, че той е добър.  Планирани са реалистични приходи на базата на добрата работа на данъчната и митническата администрация. Те дадоха възможност да бъдат осигурени повече средства в областта на образованието, здравеопазването, за индексиране на пенсиите, за социалната сфера, където има много голям ръст, увеличението на минималната заплата.  Едновременно с това се заделиха повече пари за сектор сигурност - армията и полицията. Бих споменала пакет от законите за кредитни институции, за банковата несъстоятелност, за гарантиране на влоговете, за пазарните злоупотреби с финансовите инструменти, които приехме след фалита на КТБ. С тези закони на хората  се гарантира да получат  парите само 14 дни, след като една банка е поставена под специален надзор, а също така те дават възможност да бъдат идентифицирани проблемните банки, преди те да гръмнат. Искам да спомена и много добър Закон за Сметната палата, която навършва 130 години, откакто съществува.

-Защо при толкова много работа рейтингът на депутатите си остава нисък?

-Хората трябва да имат някой, който да е виновен за проблемите. От години Народното събрание  служи в това отношение  за удобна  мишена. Не съм оптимист, че следващият парламент  може сериозно да си  повиши рейтинга, освен ако няма по-голям консенсус. А би трябвало в  България, която е парламентарна република, Народно събрание да има уважение от страна на гражданите.

-Като се возите в такси не ви ли питат: С таксиджиите и ракиджиите ли се опитвате да оправите държавата?  Пловдивските таксиметрови шофьори протестират срещу високия патент.

-Обикновено таксиметровите шофьори  сами започват разговор за данъка. Те разбират, че също трябва да плащат данъци и че данъкът, определен за Пловдив, е логичен.  Разковничето не е в данъка на такситата, а в цената на услугата.

Такава ниска  цена на километър, каквато е в Пловдив, няма никъде в страната.  Сигурно това няма да се хареса на пътниците, но всяка цена трябва да бъде определена на база на разходите, които таксиметровите шофьори правят. При най-груби сметки  68 ст. на км доникъде не покриват техните  разходи. Трябва да се мисли за цената.

-Това означава, че отново ние ще плащаме?

-Винаги този, който ползва  услугата или стоката, трябва да плати нейната цена.  Държавата не може да дотира бизнес. Тя събира данъци, за да издържа  училища, социални заведения, армия, полиция, здравеопазване. Дофинансира пенсиите с 4,5 млрд. лева, защото осигуровките не достигат, за да ги покриват. За да се вдигат пенсиите, трябва да има по-високи осигуровки.  Във всяко нещо трябва да има икономическа логика.

-Каква е оценката ви за новия кабинет?

Мисля, че е балансиран. Президентът Румен Радев успя да покаже, че няма да направи чисто партиен кабинет. Проф. Огнян Герджиков е много добро попадение. Той е ерудиран, разумен човек, работи без конфронтация и злоба. Ако и министрите от екипа му да такива, ще бъде добър служебен кабинет.

Ще има ли кабинет „Борисов 3“?

Много ми е трудно да прогнозирам. Социолозите вече не дават точни прогнози. Хората ще кажат кой да отиде в парламента и с кого да управлява. Но съм сигурна, че ГЕРБ или която и да е друга партия няма да управляват самостоятелно. При всички случаи трябва да се търси коалиция. От една страна, това е добре, защото смекчава някои от политиките, които не се възприемат от всички хора. От друга страна - в коалиция трудно се постига консенсус и това е сериозен проблем, ако искаме да има реформи.

-Какво ви е дал и какво ви е отнел парламентът?

-Аз съм от тези, които дават цялата си душа и цялата си енергия на това, което правят. Работата в парламента ми отне  много лично време и време за семейството. Добре е, че децата ми са големи и нямат толкова нужда от присъствието ми. Но ми даде удовлетворение за това, което съм работила през тези години, защото аз наистина вярвам, че това, което сме правили във финансовата област и в законодателството, е правилно. Резултатите са налице - ръст над 3 % за 2016 г., стабилна банкова и финансова система, за първи път излишък в бюджета  от 2008 г. досега, включително и  за януари. Това показва тенденцията за развитието на държавата и ако се върви по този път, ще се усети от хората.  Парламентът ме научи на много търпение. Да търся начин за консенсус. Създала съм много контакти, чрез които помагам  на много хора, които се срещат с мен и търсят помощ от всякакъв характер.  Това наистина ми носи удовлетворение.

< Назад