05.10.2017

Менда Стоянова: Гласувах „против” оставката на Делян Добрев, защото той няма никаква вина

Медия: Радио К2

Менда Стоянова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Подадената от Делян Добрев оставка и гласуването „против” на ПГ на ГЕРБ.

„Бойко Борисов изрази позитивно лично мнение към оставката на Делян Добрев, докато вие, партийните среди, чрез декларации се поставихте против оставката му. Не смятате ли, че по този начин вие нарушихте човешките права на Делян Добрев? Той лично искаше да напусне Народното събрание, вие по партийна линия му забранихте, защо така се случи?”, попита в началото на разговора водещата Клара Маринова. Менда Стоянова отговори, че личният акт на народния представител от ГЕРБ има висока морална стойност, това е била и целта му. „Делян Добрев не е нарушил нито един закон, Делян Добрев не е оказал натиск за назначаване на нито един служител, това го призна и кмета Беливанов. Това, че в екипа му са попаднали кумец и братовчедка с необходимите качества за заеманата длъжност, без Делян Добрев да е оказвал натиск за това, аз смятам, че той няма никаква вина, дори и морална такава?”, категорична бе Менда Стоянова. Тя добави, че в такъв малък град като Хасково в общинската администрация и общинските фирми трябва да работят качествени хора. В такъв малък град тези кадърни хора могат да се окажат съседи, състуденти или роднини на депутат, министър или областен управител. Това не означава, че тези хора не трябва да работят. Народният представител изтъкна и това, че дебатите по въпроса са били доста махленски и на ниско ниво.

Водещата Клара Маринова изтъкна, че е съгласна, че младите и кадърни хора трябва да бъдат назначавани в администрацията, но това трябва да става чрез конкурс. Менда Стоянова се съгласи, но обясни, че в случая това не важи, защото е ставало дума за заместник-кмет и директор на дирекция, а това са длъжности, които в общината не са конкурсни. Те са част от екипа на кмета и се сменят заедно с този кмет.

Как да се предотвратят „шуробаджанащината” и партийните назначения?

„ГЕРБ не е първата партия, сполетяна от подобни явления, когато е на власт у нас. По-важно е да си отговорим на въпроса защо се случва всичко това вътре в управляващите партии? Защо парите и властта започват да развращават и партийните функционери, хората на изборна длъжност? Какви мерки трябва да взимат партиите и техните ръководства, за да предотвратяват подобни вредни явления?”, попита водещата Клара Маринова. Менда Стоянова отговори, че тук навлизаме в сферата на психологията на хората, които явно се променят, когато придобият пост и власт. Малко са хората, които успяват да не се променят. „Делян Добрев е един от тях и затова днес аз гласувах „против” неговата оставка!”, категорична бе Стоянова.

Менда Стоянова заяви, че има вътрешнопартийни механизми на контрол, които да не позволяват изброените от водещата грозни явления. Не бива обаче да се забравя, че в голяма партия като ГЕРБ членуват много хора. Някои от тях са имали користни подбуди, за да станат членове на партията и именно тогава се получават скандали като „суджук-гейт”. Но в никакъв случай Хасково не е от този калибър.

Противопоставянето между президента и премиера.

„Генерал срещу генерал, кой ще спечели битката? Има ли база за примирие?”, попита водещата Клара Маринова. Менда Стоянова отговори, че досега не е чула нито дума от устата на премиера на противопоставяне с президента, включително и по горещата тема за бойния самолет. Затова ответната реакция на изпуснати нерви от страна на президента Радев не му прави чест. „Струва ми се, че трябва да се спре тази спирала на обвинения!”, категорична бе Стоянова. Според нея двете институции трябва да работят заедно.

Народният представител обясни, че като бюджетар си дава сметка колко много средства трябва да отидат за самолетите, колко усилия коства събирането им, колко политики трябва да бъдат спрени, за да се случи това превъоръжаване. В такъв случай тези милиарди не могат да бъдат похарчени толкова лесно. Трябва много широк и прозрачен дебат. Затова и случващото се по време на служебното правителство на Герджиков е било неприемливо и няма нищо лошо дебатът да започне отново.

Бюджет 2018.

„Как най-общо изглежда бюджета за следващата година  според председателя на бюджетната комисия?”, попита водещата Клара Маринова. Менда Стоянова отговори, че дебатът продължава. Тя продължи, че икономиката в момента е в добро състояние. Излезли са окончателните данни за растежа на БВП за миналата година и те показват 3,9% ръст, което е сериозно. Очаква се за 2017 г. ръстът да е над 4%. Подобен ръст се предвижда и за следващата година. „Това е базата, защото работейки икономиката има приходи в бюджета, които да се разпределят!”, обясни Менда Стоянова.

Що се отнася до разпределението на приходите, Менда Стоянова заяви, че едно от нещата, които категорично ще се случат, е, че по-високи разходи за образованието ще има. Ще има както увеличение на заплатите на учителите, така и сериозни инвестиции в образователна инфраструктура. Народният представител продължи, че следващата болна тема е здравеопазването, защото средствата непрекъснато растат, но хората са все недоволни от него. Тя обясни, че при средната работна заплата у нас и 8% размер на здравната вноска не можем да очакваме да сме на нивото на най-богатите държави що се отнася до техника и лекарствени постижения. За сметка на това обаче имаме прекрасни лекари. Менда Стоянова коментира и параметрите що се отнася до сектор „Сигурност”. Тя обясни, че ще се случи превъоръжаването на всички родове войски. Едновременно с това работещите в сектора искат увеличение на заплатите и те са прави.

Председателят на бюджетната комисия заяви, че вероятно от следващата година минималната работна заплата ще стане 510 лева. Това означава, че в библиотеки, читалища, социална сфера ще имат средна работна заплата, която ще се доближи до минималната. „Това са сфери, които не са „шумни”, но бюджетът трябва да помисли и за тях!”, категорична бе Менда Стоянова. Тя добави, че всичко това трябва да се случи без да взимаме нови дългове и да влизаме в нови дефицити. Очаква се дебатът да бъде интересен, със сигурност ще има и недоволни.

„Защо ние, обикновените граждани, не усещаме този растеж?”, попита водещата Клара Маринова. Менда Стоянова отговори, че статистиката не лъже. А тя категорично показва, че само за година ръстът на доходите е около 11%. Освен това през последните години няма никаква инфлация, напротив, отчитаме дори дефлация. Имаме и увеличено потребление, а то се случва от хората, които харчат. Безработицата е на нива под 6%. Естествено има и райони, където безработицата е висока, а доходите са близки до минималните. Затова и е толкова важен разговорът за равномерното развитие на държавата.

Председателят на бюджетната комисия обясни, че до 31-ви август министърът на финансите трябва да внесе бюджета в Народното събрание  и предстои неговото разглеждане. „Така че се надявам до средата на декември да имаме приет бюджет!”, завърши Менда Стоянова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 4 октомври 2017 г.

 

< Назад