31.01.2020

Менда Стоянова: Дадохме мандат за еврото: курсът лев - евро само днешният

Медия: 24 часа

- Защо се стигна до отделно решение, гласувано по спешност днес (в четвъртък- б. р.), когато има предложен от вас текст за промяна в закон, г-жо Стоянова?

- За да създадем допълнителни гаранции и да разсеем всякакви спекулации по темата. Гласуваното решение дава мандат и задължава министъра на финансите и управителя на БНБ, които участват в преговорите по присъединяването ни в ЕРМ 2, да предлагат, поддържат и защитават една-единствена позиция - за курс на лева към еврото от 1,95583. Нещо повече - за да бъдем по всякакъв начин гарантирани, че ще влезем с този курс и с никой друг, втора точка на решението гласи, че България няма да участва в този механизъм, ако курсът е различен от този.

- Допускате такава възможност ли?

- За мен няма никакви причини да ни бъде предложен различен курс. Но тъй като тези дни се наслушахме на всякакви абстрактни, теоретични, хипотетични и каквито още искате твърдения от “специалисти”, затова се стигна до създаването на допълнителни гаранции. Решението допуска чисто теоретична, хипотетична възможност да ни бъде предложен друг курс и тогава, според него, ние просто прекратяваме преговорите и няма да участваме във валутния механизъм.

- От изказванията на БСП обаче става ясно, че те не стоят зад такова решение и още на бюджетна комисия няма да подкрепят предложения от вас текст за промяна в закона.

- Това е смешно. Ако ги слушахте внимателно, те изтъкват като довод начина, по който е внесена промяната в Закона за БНБ с въпросната алинея - било станало без дебат, било станало през друг закон.

Възраженията са основателни - не е най-добрият начин важна промяна в закон да се внася през друг.

Що се отнася до дебата, това са теми, по които текат преговори и се изисква конфиденциалност, така че е трудно намирането на подходяща форма.

При пределна добронамереност бих могла да се съглася с този техен довод, но само след като подчертая, че правната техника, която е използвана, е абсолютно законна. По-важното е, че това не може да бъде причина за неподкрепа по същество на важно решение.

- Виждам, че имате съмнения по истинските причини за това несъгласие от основната опозиционна сила. Какви са те?

- Погледнато по силата на елементарната логика, защото не бих искала да го допускам, но започвам да мисля, че те не искат България да влезе в ЕРМ 2. Започвам да мисля, че това е цел, която споделят само на думи, защото заявката, която дадоха, че на комисия няма да подкрепят промяната и така показват друга воля, води до този извод.

- А защо е това бързане - в петък внесено, днес решение и първо четене в бюджетна комисия. То не оставя ли чувството за нещо не съвсем в реда на нещата?

- Ние сме на финалната права на дълги преговори. С приемането на тази промяна в Закона за БНБ постигаме пълната синхронизация. И очакваме още тази вечер, след 18 часа вероятно, Европейската централна банка да обяви официално, че имаме пълно съответствие с тяхното законодателство. Всяка промяна на това, което сме договорили, уточнили, може да доведе до забавяне, отлагане… Пак казвам, ако това е целта на БСП, така те само показват същността си.

- Ако допуснем, че поканата се забави, мандатът на този парламент изтече и в новия има ново мнозинство, каква е гаранцията, че следващото мнозинство ще остави това решение валидно и този текст в закона непроменен?

- Поели сме ангажимент да влезем в еврозоната още с договора си за членство в ЕС.

Водени са преговори за чакалнята и сега за първи път имаме възможност да правим крачката към пълна евроинтеграция. При това поведение на БСП, което видях днес, теоретично е възможно, ако спечелят мнозинство, направят правителство, да потвърдят позицията си от днес. Ако това се случи, те биха се дискредитирали като противници на окончателната ни и необратима евроинтеграция.

- Споделяте ли мнението на бившия финансов министър проф. Христина Вучева, според която най-голямата гаранция всъщност е бързото ни влизане в чакалнята за еврото?

- Така е. Вие вероятно знаете, но много хора не знаят, че правилата за валутнокурсовия механизъм са създадени за държави с плаващи валутни курсове. Престоявайки в него, всъщност те фиксират своя курс. Нещо, което ние сме направили много отдавна. Отклоненията, допустими в този механизъм, са плюс минус 15, което за нашия курс означава, че е допустима по-малко от 3 ст. За нас обаче това не се отнася. Нашият закон не ни позволява никакви плавания, не с плюс минус 15%, а с 0,0015.

- Известна паника обаче така или иначе се създаде. Вече има индикации, че има засилено обръщане на левове в евро. Искате ли да кажете нещо на хората?

- Искам да кажа твърдо на хората да не се притесняват. Валутният ни борд е обезпечен 160% с евро. Което означава, че дори всички хора и всички фирми, тръгнат да обръщат всичките си спестявания в евро, имаме пълни гаранции чрез това обезпечение. Това е смисълът на борда и на златния ни лев, който не е обезпечен със злато, а с евро.

- Въпросът е при какъв курс ще стане това.

- Това решение дава всички гаранции - при днешния!

- А ако друга държава ни каже - навремето сте си надценили лева, искаме корекции, дайте си данни за икономиката и финансите, какво правим? Не е въпросът в това да прекратим преговорите, нали?

- Другите показатели отдавна са изпълнени. Покрити са. Затова казвам, че сме на финалната права и не бива заради популизъм да правим грешна стъпка, и то сега, когато имаме най-голям шанс за еврозоната.

- Кой всъщност написа това предложение, което де факто не създава нова правна норма, а препраща към еврорегламенти, които ще сме длъжни да спазваме - вие ли? БНБ знаеше ли за него?

- Това е текст, който е подготвен от ЕЦБ. И в този смисъл корекции биха ни върнали назад в преговорите. И да, права сте, не създава някакви нови правни норми, а потвърждаваме, че ще спазваме едни регламенти. В интерес на истината при преговорите БНБ всячески се мъчеше да не се приеме този текст, защото предугаждаше настроенията. И те се създадоха. Затова решихме да бъдат дадени допълнителни гаранции с днешното решение на парламента.

- Прави ли са тези експерти, които казват, че решението ни за влизане в ЕРМ 2 ще бъде взето най-вероятно някой петък, да речем, през април, а ще бъде обявено в неделя. За да няма трусове на финансовите пазари.

- Напълно прави са. И ако някой е спал в неделята, може в понеделник дори да не е разбрал, че вече сме в еврозоната. С това искам да кажа, че нищо от всекидневния живот на хората у нас няма да се промени от този факт.

CV

Родена на 28 февруари 1956 г. в София

Завършила УНСС

Депутат в четири парламента

От юни 2009 г. досега е председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси

 

< Назад