22.03.2017

Менда Стоянова: Агресията на БСП върна политическата омраза от 90-те години

Медия: вестник „24 часа“

Повече икономика - това е начинът за по-добър живот, казва втора в листата кандидат-депутати на ГЕРБ от Пловдив-град

Медия: вестник „24 часа“

 

- Г-жо Стоянова, за четвърти път се кандидатирате за депутат. Защо пак искате доверието на пловдивчани?

- За да се развива България и да помагам на Пловдив. Всеки депутат има две функции. Едната е да работи по законодателството и то в област, в която има експертиза. Втората функция при мен е да съдействам на Пловдив.

- Най-голямата болка на хората в момента са доходите. Като финансист кажете как те ще се увеличат и ще се промени ли животът на българите?

- Парламентът не променя живота на хората. Ако българите си мислят, че това е така, много се лъжат. И в момента БСП използва точно това. За да се промени животът на хората към по-добро, трябва да има растеж на икономиката, да има все повече инвеститори, които да разкриват работни места. Ако чакаме само на държавата, няма как да стане.

- Но хората искат увеличение на заплати и пенсии. Вие какво им обещавате?

- В нашата програма предвиждаме увеличение на средната заплата до 1500 лв., а минималната да стане 650 лева. Това не са обещания, а реални изчисления на база на резултатите от последните 2 г. Ако ГЕРБ управлява, тенденцията за растеж на икономиката ще се засили. През 2016 г. сме втори в Европа – имаме 3,5% ръст на БВП. Безработицата е под 7%. Такива нива не са отчитани от 2008 г. насам.

- Добрите финансови показатели са едно, но хората го усещат най-вече по джоба. Кога реално ще получат по-високи възнаграждения?

- Единственият път е повече икономика. Това е източникът за увеличение на заплатите и на пенсиите. Ако някой каже, че има друг път, той просто лъже.

- Защо обръщате такова внимание на образованието и на учителите?

- За да имаме конкурентна икономика, която да ползва иновациите във всички области, трябва да разполагаме с добре образована и подготвена работна сила. Не знам защо винаги мислим за висшето образование.  Много деца от малки населени места и от социално уязвими групи въобще не ходят на училище. Някои от тях не знаят добре български, дори не могат да говорят и пишат. На това трябва да се сложи край.

- Как?

- Не само със стимули, а и с принуда. В нашата програма сме записали, че ще се спират всички социални помощи за семейства, които не пращат децата си на градина и училище. Но тези, които ги посещават, трябва да бъдат обучавани от добре мотивирани учители с необходимата квалификация.

За да привлечем млади хора, трябва рязко да повдигнем стандарта на тези преподаватели. Затова сме записали двойно увеличение на техните заплати, което ще стане веднага. Само по такъв начин може да се подпомогне тази професия и тя да стане отново престижна.

- Как ще се реши кризата със средните специалисти, за които бизнесът изпитва глад? А в същото време младите хора не искат да стават стругари.

- Стругарят днес не е онази непривлекателна професия, където работникът е застанал пред машината и от нея хвърчат стружки. В днешно време стругарят трябва да владее и езици. Много майки казват, че не искат децата им да бъдат такива. Но стругарят днес е оператор на машина, която се командва с компютър. Трябва да се промени начинът на мислене на младите. Старата поговорка: “Учи, мама, да не работиш”, сега ни изиграва лоша шега.

- Има големи упреци към програмата ви за саниране. А вие твърдите, че при ново управление на ГЕРБ тя ще продължи.

- Категорично. Това е една от най-добрите програми. От нея има много ползи. През саниране на старите панелки минаха всички бивши соцстрани. Идете в Берлин, във Варшава да видите. Ние закъсняхме.

Знаем, че панелките имат 50 г. живот и той изтича. Санирането не означава само смяна на дограма и изолация. Става дума за конструктивно и енергийно обследване и там, където то покаже проблеми, те се отстраняват. Удължава се животът на блоковете, не стават само по-красиви.

Това ще увеличи стойността на апартаментите. Енергийната икономия води до увеличение на доходите. А в национален мащаб ще има по-малко нужда от допълнителен енергиен ресурс. Тогава вече грандоманските

проекти като този в “Белене” няма да бъдат толкова актуални.

- Критикуват ви, че санират фирми на ГЕРБ. Вярно ли е?

- В санирането работят над 500 фирми. Участват и хора от листите на БСП и няма нищо лошо. Атаките срещу санирането целят да противопоставят различните групи. Това е стар комунистически прийом.

- Възможно ли е банките да отпускат безлихвени кредити на млади семейства при покупка на жилища?

- Това е смешно и всеки, който вярва на такова твърдение, е наивник.

- Корнелия Нинова казва, че тази програма вече е реализирана през 2008 г.

- Няма безплатен обяд. И ако не го платят младите семейства, ще го плати държавата от данъците на всички останали.

- Как ще решите демографската криза, която става все по-драматична?

- Това е процес, който трябва да намери отражение във всички политики. Трябва да има достатъчно детски градини, а за учениците да има целодневно обучение. Така родителят няма да се притеснява, че докато е на работа, детето му е на улицата. Трябва да се върнат забравените отпреди кръжоци. Но когато се говори, че държавата трябва да подпомогне някого, е задължително да се каже откъде ще се вземат тези средства. А източникът е един - данъците на хората. Ако г-жа Нинова дойде на власт и изпълни своята програма, гарантирам ви, че данъците ще скочат.

- Кое най-много ви подразни в тази предизборна кампания?

- Бих простила голяма част от неизпълнимите обещания на опонентите. Но агресивният тон, зададен от г-жа Нинова, е отблъскващ. Този тон на лични нападки, рязкото противопоставяне върна омразата от началото на 90-те години на ХХ век. В онези години семейства се развеждаха по политически причини. Не бива.Противопоставянето на хора ме отвращава. Вместо да търсим единение на нацията, ние се чудим как да я разделим. Има достатъчно агресия в обществото, за да я задълбочаваме.

- Как виждате преговорите след изборите с бъдещите ви партньори?

- Много трудни ще са. Мисля, че ГЕРБ отново ще е първа сила, но няма да има достатъчно депутати, за да състави самостоятелно правителство. Много е важно кои политически сили ще влязат в парламента. На мен и на колегите ни се иска да има повече десни партии. За съжаление, това, което се случи в дясното пространство, е безобразие. Личното его на лидерите доведе до пълна раздробеност на дясното. Не зная дали и една от тези формации ще влезе в парламента. А това са наши естествени партньори, колкото и разногласия да сме имали. С патриотите имахме сътрудничество, оказваха голям натиск, за да прокарат свои политики.

Ако преговаряме пак, бих посъветвала екипа за консултации да бъде много по-детайлен в споразуменията. Защото, когато БСП внасяше проекти за въвеждане на подоходното облагане, патриотите гласуваха с тях.

 

< Назад