14.11.2019

Мария Вълканова, кмет на Перущица: Ще работим за по-чиста градска среда и нов център, който да привлича туристи

Кметът на Перущица Мария Вълканова пред  БНР – Пловдивинтервю на Живка Танчева


Въпрос: Най -важното във вашата програма, кой ще бъде акцентът?
Мария Вълканова: Най-важното е това, че искам да превърна Перущица в една по-чиста, по уютна община. Ще заложим на благоустройството чрез подновяване на парковете, културните сгради с местно значение, изграждане на по-добра инфраструктура. Веднага започвам работа по водоснабдяването на града и реновиране на пътя Перущица – Върховръх. Проблемите са много, но това, което искам да променя първо е свързано с чистотата. Веднага след встъпването ми в длъжност , всъщност от три дни предприех мерки Перущица да бъде по-чиста. Имаме техника, но нямахме работна ръка, разполагахме само с две жени по чистотата, затова и увеличих състава на хората, които работят в чистотата, за да придобие града по-приветлив вид.
Въпрос: Представете състава на Общинския съвет, с който ще работите.
Мария Вълканова: От ГЕРБ имаме трима общински съветници, НФСБ – 2, БСП-2, Воля-1, ДПС-2. Голяма част от партиите са представени в нашия общински съвет. Вярвам, че ще мога да работя с всички тези хора. Всеки от тях милее за благото на Перущица и по въпроси, които допринасят за това, няма да имаме разногласия.
Въпрос: Вие идвате от екипа на областния координатор на ГЕРБ-Пловдив област и кмет на Стамболийски Георги Мараджиев, при него работихте по европроектите, кажете кой ще е първият европроект, които ще реализирате на територията на вашата община?
Мария Вълканова: Аз това, което искам да направя е  да се промени и обнови площадното пространство в центъра на Перущица. Доста е компрометирано всичко и изглежда зле и това няма как да привлича туристи, а ние сме туристическа дестинация. Не гарантирам, че това ще стане с европари, но гарантирам, че ще успея и ще реализирам този проект. Друг основен проблем, който е задължително да реализираме е пътят Перущица - Йоаким Груево. Към момента имаме финансиране само от Министерството на култура за покрив на Историческата църква в Перущица. Това е проблем от първия ми ден като кмет, защото имаме финанси, но има забавяне в определянето на изпълнител, а договорът с Министерство на културата е до 15 ноември. Сумата отпусната от Министерството  е над 109 000 лева.
Въпрос: Да поговорим и за наследството оставено от предишния кмет Ради Минчев?
Мария Вълканова: Това, което е по документи задълженията на община Перущица са 93 5835 лева, но  има поети задължения за 1 345 000 лева. Предстои да направя анализ на поетите ангажименти и кои ще можем да изпълним. По - скоро ме притеснява фактът, че повечето от нещата, които са се случвали, не са с обществени поръчки, а това е задължение на един обществен орган. Аз ще променя това. Мога да кажа, че сега дори нямаме договор за снегопочистването. Гарантирам, че в най-скоро време ще има и нов договор за снегопочистване, стартирана е процедурата за обществена поръчка и ще работим по нея.

< Назад