22.03.2019

Лорита Радева: Вниманието на гражданите към качеството на въздуха е повишено и Столична община предоставя максимален обем информация

Медия: Радио К2

Лорита Радева, общински съветник в СОС от ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Проблемът с фините прахови частици.

„Наистина ли толкова тежко беше положението, или малко пропагандно тръгна този процес?”, попита водещата Клара Маринова. Лорита Радева отговори, че когато гражданите се вълнуват от този проблем трябва да се проявява разбиране към тяхната тревога, защото това е важна тема, свързана със здравето. За Столична община е важно да дава максималния обем от информация. Общинският съветник обясни, че данните показват, че за първите три месеца на настоящата година показателите не са по-зле в сравнение с миналата година, няма и по-голям брой дни със замърсяване. Тези данни се базират на верифицираните уреди за измерване на Изпълнителната агенция по околната среда. Данните се подават и към Европейската агенция по околната среда.

„Защо тогава тази година толкова внимание се отделя на този проблем?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че желанието на Столична община да информира повишава интереса към темата. Това е положителен процес и за да продължи в София до края на лятото ще бъдат монтирани още 22 уреда за измерване на нивата на фините прахови частици.

Лорита Радева обясни, че преди седмица кметът Йорданка Фандъкова е представила проект, финансиран по програма „Лайф” +, който обхваща 6 общини с по-високо замърсяване на въздуха. Проектът е на стойност 16,6 милиона евро, като съфинансирането е в размер на 40%. И по този проект Столична община ще има допълнителни средства за наблюдение качеството на въздуха. По този начин ще се разширява информацията, за да бъдат гражданите сигурни и спокойни, а в дните, когато качеството е лошо, да се предприемат необходимите мерки. Гражданите на София, които искат, могат да извършат подмяна на използваните от тях отоплителни уреди на въглища и дърва с алтернативни, които са екологосъобразни. От 13 март до 13 юни ще се събира информация във всяка една районна администрация, както и в кметствата. Над 55 000 домакинства в София се отопляват на въглища и дърва. Общинският съветник обясни, че през миналата година е стартирал малък пилотен проект на територията на Нови Искър, на 30 домакинства са раздадени печки на пелети. Тогава е станала ясна необходимостта от по-продължително разясняване. Затова сега администрацията се опитва да разбере какви са нагласите и предпочитанията за видовете алтернативно отопление.

„Сега предстои да се мие столичния град, но се забелязва една хаотична ситуация. Очевидно трябва да се търси някаква схема, по която да не се хаби труда на хората и водата. Сблъсквали ли сте се с този проблем и мислите ли по него?”, попита водещата Клара Маринова. Лорита Радева отговори, че наистина е необходима оптимизация на целия процес. Тя продължи, че Столична община се опитва да създаде една организация, която да обхване основни пътни артерии в определени райони на града. В крайна сметка се търси почистването на най-натоварените пътни артерии.

Градският транспорт и екологията.

Лорита Радева обясни, че с разширяване мрежата на метрото все повече хора усещат предимствата на този начин на придвижване. Освен това се извършва и подмяна на парка на наземния транспорт. Амбицията е до края на 2019 г. наземният транспорт да бъде с превозни средства на не повече от 6 години. Важно е и оптимизирането на маршрутите на градския транспорт. Непрекъснато се провеждат срещи, за да се търси обратната връзка с гражданите по отношение на транспортната схема. „Искрено се надявам, че ще можем да постигаме този баланс, така че хората да преориентират своя начин на придвижване с предпочитания към градския транспорт!”, заяви общинският съветник.

Предстоящите летни ремонти и екологията.

Лорита Радева заяви, че взискателността на Инспектората е все по-висока. На сайта всеки гражданин може да проследи глобите към строителни фирми, които си позволяват да замърсяват града, като извеждат своите камиони без да са измити или се превозват земни маси без да има съответните покривала. Още по-голяма е взискателността, когато става дума за дейности, управлявани от общината. „Това е пътят – контрол, санкции, много високи изисквания, за да можем да постигаме по-високи резултати за въздуха на града ни!”, категорична бе Радева.

Проблемите с качеството на ремонтите.

„Защо се появиха подобни символи, като онази култова за София улица „Граф Игнатиев”, като градинката пред университета и Кристал?”, попита водещата Клара Маринова. Лорита Радева отговори, че на заседанието на комисията по архитектура следващата седмица ще се състои поредното изслушване по отношение изпълнение на дейностите на въпросните обекти. Тя подчерта, че взискателността на общината към изпълнението на тези дейности е много висока. „Взискателността няма да спре, обекти няма да се приемат без да бъдат изпълнени изискванията така, че ние, като община, но най-вече гражданите да са доволни от качеството на изпълнението на тези обекти. И ще се налагат санкции. Аз мисля, че г-жа Фандъкова като кмет на София беше категорична през последните няколко дни. Поводът беше градинката пред Кристал, но аз съм свидетел на тази взискателност и много сериозни разговори по отношение на това да се спазват качеството на работа и сроковете и съответно да се налагат санкции тогава, когато не се изпълнява. Така че гаранцията е точно в това – много силен контрол, много висока взискателност и нито лев за некачествена работа!”, завърши Лорита Радева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 21-ти март 2019 година.

< Назад