02.10.2014

Лиляна Павлова: Няма да вдигаме данъците и ще върнем инвеститорите

Медия: Вестник „Стандарт“

- Г-жо Павлова, какви са приоритетите в управленската програма  на партията и защо избрахте точно тях?

 

- С екипа, с който разработвахме управленската програма, се  опитахме да анализираме абсолютно всички сектори в икономиката. Изводът, който  направихме, е, че няма нито един сектор не само в икономическия живот, но като  цяло в държавата, в който да няма проблеми и пробойни и да не се нуждае от  спешни антикризисни мерки. Тъй като основното ни мото е стабилна България,  трябва да кажем, че стабилизирането на държавата започва от политическата  система. Ако политическата криза се задълбочи, ше влезем в една спирала на  избори и липса на ясно, стабилно, дългосрочно управление.

Второто, което трябва да направим, е стабилизиране на  икономика, на финанси, на банкова система. Всичко това е възможно през мерките  ни за стабилност и реформи. Затова започваме със запазване на най-ниските  данъци, включително на плоския данък, защото, за разлика от нашите опоненти от  БСП, които предвиждат вдигане на данъци, считаме, че на най-бедната държава в  Европа й трябва дясно стабилно управление с ниски данъци. За да бъде една  държава социална, тя трябва да е много богата. Затова трябва да върнем  инвеститорите у нас.

- В тази връзка вие подготвяхте един Закон за инвестициите.  Споменахте за идея да се направи специална програма, където бизнесът да може на  едно място, съсредоточено да търси програми и да намира какви документи да  подава. Това е нещо като единен център за бизнеса ли?

 

- Държавата се крепи на три основни стълба. Първият е икономика  и инвестиции, вторият - енергетика, и третият - туризъм, защото това е огромен  потенциал в нашата държава. Затова мегаминистерството го разделяме на три  самостоятелни, които да се заемат с всеки един от тези сектори. Защото ако ги  стабилизираме, така ще заработи наистина държавата.

- Значи в следващия кабинет на ГЕРБ ще има министерство на  икономиката и инвестициите?

 

- Да, в общи линии това е посоката, в която мислим, за да може  съществуващите и евентуалните нови инвеститори да могат от едно място да  получават цялостната информация. И да бъдат буквално, ако се налага, и водени за  ръка. Следваща стъпка в тази програма за стабилност е връщането на доверието на  кредитните международни институции и на Европа. За да се отблокират  еврофондовете, защото много можем да говорим за тях, но факт е, че те са спрени  и без тях нищо няма да заработи.

Икономиката и работните места зависят, първо, от стабилност и  доверие, и второ, от налично финансиране и инвестиции, и трето, зависят от добра  инфраструктура за бизнеса, четвърто, може би то е и първо - от  образование.

- Вие сте водач на листите в Стара Загора и във Варна, какво  обещавате на хората и кои са най-честите въпроси, които ви задават специално за  тези региони?

 

- Казвам на хората, че водим кампания, която освен открита е и  много позитивна.

Ясно е, че не е от добро това, че сме на предсрочни избори. При  срещите и в двата региона имаме много ясна концепция какво поемаме като  ангажимент и какво не. Варна е изключителен приоритет не само за нас като  народни представители от региона, но и като цяло в национален мащаб. Потенциалът  на морската столица за икономика, туризъм и развитие на този регион е с  изключително огромно значение. За да се развие обаче, трябва да изградим  магистрала "Хемус". Вторият приоритет за Варна е пристанището, което е много  важно и за бизнеса.

Единият ни ангажимент е откриването чрез частта на морската  гара да бъдат преместени сегашните кейови места. И както и в Европа, и по света  сме виждали да има крайбрежна част. Огромен потенциал и ниша, която ни се отвори  в момента покрай кризата в Украйна, са круизните кораби, които започнаха да  идват. Тази година има огромно увеличение и ние трябва да ги задържим тук.

За Стара Загора първи приоритет е тунелът под Шипка. Градът  беше енергийното сърце на България. За да забие отново, защото то е замряло,  много важен приоритет са държавните дружества "ТЕЦ Марица-изток 2" и "Мини  Марица-изток". Те трябва да бъдат финансово стабилизирани, укрепени и да  заработят.

Ние нямаме никакво намерение да ги приватизираме или закриваме.  И не на последно място Старозагорският регион е уникален със своето  културно-историческо наследство. Долината на тракийските царе и гробници,  Долината на розите, античния форум, който вече направихме, са един огромен  туристически продукт. Там има също балнео и СПА туризъм, както и винен туризъм.

- Когато хората ви видят, не ви ли свързват основно с пътища?

 

- Където и да отида, срещата ако не започне, то задължително  завършва с пътища. Въпреки цялата пропаганда на тема "асфалт не се яде" няма  човек, който да ми каже, не трябва да се правят пътища и инфраструктура.

- А каква ще бъде политиката на ГЕРБ по отношение на пенсии,  заплати?

 

- Категорично заявяваме, че оставаме на принципа за  швейцарското правило за пенсиите.

Казано по-просто, актуализацията на пенсиите ще върви с темпа с  развитие на икономиката, което е най-логично и правилно. И колкото по-бързо  заработят всички останали мерки в икономиката, толкова повече ще можем да  актуализираме пенсиите. Да, ще работим икономиката да заработи, за да увеличим  пенсиите. Но ние ще подкрепим възрастните хора по друг начин. И това е  програмата за енергийна ефективност. Защото когато дадем възможност поне 50% от  месечната сметка да не я плащат хората, ще им останат пари, за да си купят храна  и лекарства.

И ако вече плащат 50 вместо досегашните 100 лева за отопление с  ток, защото извън София топлофикации почти няма, хората ще усетят разликата.

- Ще продължава ли да се вдига възрастта за пенсиониране?

 

- Категорични сме, че трябва да направим пенсионна реформа,  защото в момента при 1,5 милиона работещо население имаме 2,5 милиона  пенсионери. Ако продължи ранното пенсиониране, в един момент няма да имаме  работещи хора, които реално да внасят доходи.

Може да е тежко в момента, но в дългосрочен план това е  единственият вариант икономиката да заработи. Така че пенсионната реформа ще е  едно от първите неща, които трябва да направим. Осъзнаваме, че това е болезнена  и непопулярна мярка, но ще я направим.

- Предишното правителство стартира програмата "Растеж" за  регионите. Как гледате на нея?

 

- Това е поредната гордост в кавички, която е на принципа "тате  ще ми купи колело, ама друг път". Размахва се една програма за растеж на  регионите, която всъщност е едно добро намерение. Казват, че са дали по 500  милиона, а те всъщност на финала на хартия и като договори и общи бяха 200  милиона, а като реално вече сключени договори по тези проекти, са 20 милиона, от  които мисля, че са изхарчени около 10.

- А понеже сме на прага на зимата, дали има пари в държавата да  се "ловят снежинки"?

 

- Гледах пресконференцията на вицепремиера и на ръководителя на  пътната агенция, които казаха, че всъщност парите там са изчерпани още през юни  тази година. Както и че няма никакви средства, оставени и предвидени за зимно  поддържане. Още няма зима и вече няма пари за зимно поддържане. Това е  завещанието.

- За година и половина извън управлението дадохте ли си сметка  за направените грешки?

 

- Ние си ги признахме грешките, даже си ги публикувахме, което  е много важно.

Сигурно много неща можеше да направим доста по-успешно. В  началото на нашия мандат се работеше на най-ниски цени по отношение на пътища и  инфраструктура. Обаче в онези трудни години на финансова криза тази най-ниска  цена се беше извратила във времето. Лично аз спрях този подход още 2012 година.  И минахме на икономически най-изгодните цени. Като минус се отчита фактът, че  трябваше по-бързо да променим Закона за обществените поръчки. Защото явно в него  има доста пробойни.

 

 

< Назад