25.02.2013

Красимир Велчев: В живота на Борисов заплахите са ежедневие

- Г-н Велчев, беше тежка седмица за ГЕРБ. Очаквана ли бе за вас оставката на Бойко Борисов?

- Много бързо се развиха нещата наистина. Когато протестиращите в подкрепа на кабинета ме попитаха защо се дава оставка, им казах - ако бе пострадало едно дете, един млад човек, всичко щеше да се обезсмисли. Ако с този акт сме предотвратили нараняването на хора и най-вече на деца, има смисъл от тази оставка. Това бе единственият възможен ход в тази ситуация, правилният ход за спокойствието на хората. Това бе едно много добро държавническо решение - в името на мира и авторитета на България. А за никого не е тайна, че ескалацията на напрежението в последните дни беше манипулирана и режисирана.

- От кого?

- Преди два месеца Станишев каза, че ако ГЕРБ не си отиде по демократичен път, има и други начини. Да се чудим ли сега кой организира напрежението?

- И ГЕРБ бе заподозрян като организатор на подстрекателите, за да може така да се даде повод на Борисов да хвърли оставка.

- Винаги има такива обвинения, те са на принципа крадецът вика: "Дръжте крадеца". Нека не забравяме, че преди 10 дни и Местан призова - ГЕРБ, идете си с мир. Ако това го беше казал Борисов... виждате ли, той се опира на документи, казва нещо и моментално се излиза пред медиите и се вади картата с етническия мир. Като българин искам да живея, без да ме рекетират и заплашват. Забележете - веднага след изказването на Борисов в зала никой от ДПС не каза: Това е лъжа. Казват: Как може да му се сваля авторитетът на Доган. Не искам обаче да подценявам ролята на самата членска маса на ДПС. За тези 3,5 г. се убедих, че те нямат нищо общо с политическата върхушка, която управлява на техен гръб и подобрява състоянието си. ДПС не е партия, а силна икономическа империя.

- Но разкритието на Борисов за това, че Доган му е поръчал атентат, бе възприето повече като пиарски ход. Защо точно сега трябваше да го каже?

- Съвсем човешко е да не ти издържат нервите, когато им гледаш наглостта. За тези 3,5 г. най-много ме е дразнела и вбесявала наглостта, с която хора, за които знаеш, че са влезли в политиката, за да се облагодетелстват, сега ти държат лекции по морал.

ДПС е точно доказателство на една моя теория - че политиците са създадени да пречат на отношенията между обикновените хора. Обикалял съм регионите с традиционно турско население - там не се чувства заплаха за етническия мир, живеят заедно мюсюлмани и християни - и вечер в кръчмата, и на работа, разбират се прекрасно. Но политиците, за да втвърдят електората, говорят за заплахи за етническия мир.

Защо се забравя, че на миналите избори Доган бе говорил из Кърджалийско, че Борисов, като дойде на власт, ще върне преименуването и възродителният процес ще започне отначало. Тогава ние не спекулирахме с етническия мир, нали? А сега, каквото и да кажем срещу ръководството на ДПС, веднага се вади етническата карта. Не съм съгласен така да ми се ограничават правата.

- Виждали ли сте сигнала? Опозицията твърди, че такъв няма.

- Чух изказване на бившия шеф на разузнаването, че има такъв сигнал. Аз не съм го виждал, защото по закон право на това имат президентът, премиерът и председателят на НС.

- Уплашихте ли се за живота на Борисов?

- Познавам Борисов отдавна, винаги съм се притеснявал за живота му. Докато беше главен секретар, знаете ли колко заплахи получаваше от престъпни структури. Трудно се живее така, макар той да не е от хората, които се страхуват. И успя да направи много срещу трафика на хора, разпространението на наркотиците, печатането на фалшиви пари. Като погледнем и сега енергетиката - оказва се, че тук вече нагазихме в много дълбоки води и нарушихме интереси за милиарди. Естествено е те да си викат - много по-лесно ще го премахнем, отколкото да преглътнем такава загуба.

- Има ли заплахи срещу Борисов заради това, което правите в енергетиката?

- Не знам всички заплахи срещу Борисов, той не го афишира. В неговия живот заплахите са ежедневие.

- Защо му е на Доган да поръчва атентат на Борисов?

- Не искам да заостряме вниманието по тази тема.

- Ще ви върна на протестите и оставката - исканията на хората остават неизпълнени сега, когато няма да има правителство.

- Затова искаме по най-бърз начин да се състави служебен кабинет. Напълно споделям мнението на президента, че една от основните причини за протестите е дефицита на справедливост в обществото.

- На парламента не му остава много време. Щом ще работите извънредно във вторник, защо провалихте петъчното заседание и скрихте министрите от последния им парламентарен контрол?

- Първо, вече е гласувана оставката на кабинета - за какъв контрол става въпрос? За пиара на някои партии най-вероятно.

И второ - петък е ден на опозицията. Ние викаме министрите всеки вторник на група и там си им задаваме въпросите. В зала опозицията прави контрола, нека те да пазят кворума.

- Но вие си изкарахте депутатите...

- Не, аз влязох на председателски съвет. Колегите явно са решили, че тръгвам, и са излезли. Не върви да им държа сметка защо си тръгват. Знаете ли, винаги ми е било неудобно през тези години, когато възрастен човек идва и ме моли да го освободя по семейни причини. Тази роля никак не ми допадаше.

- Колко от депутатите ви заслужават да са отново в листите?

- Може да ви прозвучи пресилено, но около 90% заслужават да са в парламента. Не може да изискваме от всеки депутат да е добър оратор. Депутатите вършат много неща, но това често не се забелязва.

- Кои влизат в тези 10%, които изпадат от листите?

- Поименно няма да споменавам никого. Но за мен бе важно да не пресоля супата и да не прекаля с дисциплината. На всеки, който е бил санкциониран през тези години, съм му обяснявал лично. И искам да благодаря на хората, че групата ни остана единна.

- Кой от скандалите около ГЕРБ се отрази най-драматично на групата?

- Вертутата. Но този скандал изигра и много положителна роля - ние бяхме толкова неориентирани. И колкото и да повтарях на хората, че вече сме в ежедневен "Биг Брадър", те разбраха какво имам предвид едва след този скандал. И въпреки че бе звучен шамар, но много навременен.

- Много от депутатите ви се забъркаха в скандали през тези години - Лъчезар Иванов, Геновева Алексиева, Вяра Петрова, списъкът е дълъг...

- Не е имало досега група, която толкова бързо да е реагирала на всеки скандал. Коя партия е вземала такива мерки? Забравихте ли Масларова - да похарчиш 19 млн. за ремонт на сграда, която като нова струва 9 млн. - какъв скандал, а си изкара мандата докрай. Ако това беше скандал с човек от ГЕРБ - никой нямаше да си мръдне пръста да го защити.

- В ГЕРБ готови ли сте за избори? Покрай референдума леви и десни се преброиха, а вие?

- Готови сме. Ние сме като в казармата - само кажете къде трябва да се явим, лъскаме обувките и сме там.

- В следващия парламент ГЕРБ няма да има достатъчно депутати за самостоятелен кабинет. С кого можете да се коалирате?

- Естествените наши партньори са хората, които споделят ценностите на нашата партия в рамките на ЕНП. По никакъв начин не трябва да влизаме в уйдурма с БСП и ДПС, това е много опасно.

- Посочвате като партньори десните, но Костов каза - може да подкрепят кабинет на ГЕРБ начело с Кристалина Георгиева, но без Борисов и Цветанов. С Кунева можете ли да си партнирате?

- Нека първо Костов да влезе в парламента, после да говори. Колкото до Кунева - не смятам партията й за подходяща.

- Кои десни тогава виждате в парламента - СДС или Янев и Марешки?

- Питайте социолозите.

- Много анализатори предричат, че следващият парламент няма да може да състави правителство и ще се стигне до криза.

- И моите опасения са такива.

- А ако БСП, ДПС и Кунева успеят да сформират кабинет с втория мандат, а ГЕРБ остане в опозиция, какво ще се случи тогава?

- Ще бъдем добра опозиция. Но това значи да се върне тройната коалиция на власт и мисля, че хората ще ги изгонят.


< Назад