05.03.2013

Красимир Велчев: Разочарован съм от политиката

-Г-н Велчев, вижда се вече краят на този парламент. Много ГЕРБ-ери си казват: „А сега накъде“. А вие накъде?

-Аз накъде? Желанието ми е да се върна към това, което съм работил по-рано. Чувствам се много по-спокоен. Първо, защото един от принципите ми е „Не е важно какво работиш, а с кого“. Аз съм един от първите, които тръгнаха в частния бизнес. Като ръководител бях установил, че най-трудно може да накажеш и дори да уволниш некадърника. Когато един човек си тежи на мястото и е ценен работник за теб, при най-малката забележка казва: „Шефе, ако не ти харесва, си тръгвам.“

-Това сега важи ли за парламента, по-некадърните да са с по-голяма амбиция да останат във властта? Усещам разочарование в думите...

-Можем много да говорим за парламента. Това, за което говоря, с пълна сила важи за политиката. Явно има хора, които се притесняват, че ако загубят тази работа, няма какво да правят. Имам разочарование от политиката и от начина на работа в нея. За мен най-важното нещо не е човек да е добър оратор, а да е честен. В парламента оценяват хората по това колко се е изказвал, дали е вземал участия. Много качествени хора има в нашата група, но те предпочитат да свършат нещо, вместо да го афишират и да говорят за него.

-Вие сте един от първите, които тръгнаха с Борисов, за да правят ГЕРБ. Сега сте един от първите, който казва, че е готов да се оттегли. Защо?

-Това е нормално, аз съм тръгнал не за да се реализирам в политиката. Тръгнах за идеята. Продължавам да съм убеден. Някои може да го тълкуват по различен начин. Защото зная колко хора има около Борисов, които сервилничат, които са готови на всичко само за да са по-близо до него и да са във властта.

-Кои са тези хора?

-Не искам да конкретизирам нещата. Вие много добре наблюдавате всичко. Но аз тръгнах с него, защото знам начина му на действие. И го доказа. Мога да дам много примери. Той решава в момента. Може и да сгреши, но не се притеснява от това. Имаше случай с бебе на 20 дни. То се нуждаеше спешно от операция в Турция, защото са предозирали държането в кувьоз и то ослепява. Спомням си, че написах есемес на премиера „Има болно дете, което се нуждае от спешна операция в Истанбул.“ Най-интересното е, че родителите бяха дошли при мен, защото смятат, че като имам самолет, мога да го откарам до летище в Истанбул. Казаха ми - един час го оперират и го връщате. Борисов ми върна само „окей“. Обадих се на шефа на Правителствена болница. За един час се задействаха и го спасиха. Друго дете, бразилче, беше пострадало в състезание по мотокрос. Съвсем случайно чух разговор в габровската болница, в която казват, че няма апаратура и детето умира. Обадих се на Борисов. След два часа линейка на ВМА беше там.

-Борисов направи много добри неща за конкретни хора. Но къде сгреши, за да излязат хората по улиците?

-Според мен сгреши с предоверяване.

-Към кого?

-За да не давам много примери, давам с ДКЕВР. В много отношения той вярва на хората. Някои искаха да го изкарат мутра, но той по душа е прекалено добър. Както и сестра му. Най-големият му враг да отиде и да му каже „извинявай“ и той е готов всичко да забрави. Спомняте ли си държането на Тити Папазов по време на кметските избори. Такова плюене, аз не мога да го забравя. След това отиде, рева пред него и стана мениджър на националния отбор.

-Но хората са навън заради високи сметки...

-Може би тактиката е, че когато поставяш някой на даден пост, трябва да подхождаш с недоверие. А той подхождаше към всеки с доверие. Хваща един човек и съм го чувал да казва: „Хайде, отивай и работи.“

-Защо хората останаха бедни?

-Има една приказка „Някой е пресолил супата“. Ние преди всичко искахме да запазим икономическата стабилност. Това, което и аз, и Борисов сме споделяли, е, че не искаме нашите деца да плащат някакви грешки. Като погледнеш политиката и историята, левите партии точно това правят, раздават пари.

-Децата не бива да плащат големи дългове, но техните родители сега също не бива да се палят заради невъзможност да си платят сметката?

-Ето тук е ролята на медиите. Когато казват на някой, че се пали, защо мислите, че правителството е виновно. Чух, но трябва да се провери, че този, който се запали в Раднево, преди година е продал за 14 000 лв. някакви ниви. Човек за да тръгне да се самоубива, означава, че не е в адекватно състояние. По всяко време е имало самоубийци, хвърлят се от високи етажи.

-През тези три години имало ли е изобщо идея в близкия кръг на Борисов да се преразгледат договорите с ЕРП-тата?

-Въпросът беше поставян още пред министър Трайчо Трайков на парламентарна група. Неговите думи бяха, че е почти невъзможно да се преразгледат договорите с тях, защото това, първо, ще навреди на имиджа на България и второ, така са написани договорите, че в тях държавата няма никакви права, а изцяло правата и неустойките са в полза на частниците.

-Значи сте живели върху една „бомба“?

-Да, така е. Цялото общество живееш под някакви заложени бомби.

-Защо не излязохте и не го казахте, защо не поискахте помощ от хората, които сега са навън, за да се преборите заедно?

-Когато казахме всички тези неща, всички, и вие, журналистите, казахте - стига сте се оправдавали. Хайде работете. И донякъде сте прави. Идваш на власт, какво ще се оправдаваш с този или онзи договор. Защо всички договори до нас са секретни. Ние не сме подписали нито един секретен договор. Колко пъти се изказах от трибуната, когато преди дни обсъждахме закона за енергетиката. На голяма част от депутатите жените им се занимават с продажба на електроенергия. Питах ги, имате ли конфликт на интереси? Те мълчат. Тези, които предизвикаха проблема, сега се правят на моралисти.

-Мислехте си, че можете с парламентарна комисия за контрол на ДКЕВР да направите нещо съществено?

-Премиерът трябва ли да знае навсякъде какво става. Ако тази комисия работеше по-дълго, ние щяхме да знаем за проблема. Накрая се убедих, че ДКЕВР са работели по-скоро като адвокатска кантора на РПТ-тата, отколкото като регулатор. Президентът каза, че основният ни проблем е „дефицит на справедливост“ И аз мисля така. Ако някой реши този проблем, той ще управлява дълго. Но за съжаление това не може да го реши само една партия. Аз например съм против имунитета на депутатите, но за това трябва да се промени конституцията. Ако направя престъпление, ще си отговарям. Едно от разковничетата е съдебната система да заработи ефективно.

-Емоционално ли беше решението на Бойко Борисов за оставката на кабинета?

-Не, не беше. Много бързо се развиха събитията. Не знам кога точно в него всичко се е превъртяло. Той нямаше намерение да подава оставка. На 19 февруари той не беше на поклонението пред паметника на Левски. Вече не се чувстваше добре. Но беше много грозно. Там бяхме с Цветанов, Фандъкова, Плевнелиев и Цачева. Почиташ живота на една светиня. В същото време се събрали хора и крещят „оставка“, опорочиха всичко. Нещата, които по-късно станаха на Орлов мост бяха капакът.

-Вие после се видяхте с Борисов в „Бояна“, нали?

-Да, обсъждахме ситуацията. Нямаше никаква емоция. Той каза, че и без това по време на нашето управление непрекъснато някой искаше да внуши на хората, че той е диктатор. И точно заради това бяхме сигурни, че това е един много добре организиран план как да нараства ескалацията. Тези, които предизвикаха ескалацията на напрежение, медиите ги познават много добре, това са хората, които след мач излизат от стадиона и търсят начин да се сбият. Полицаите също ги познават много добре. Когато след мач станат ексцесии, полицията си ги наказва, въдворява ред, без никой да вземе отношение. Но когато същите хора се влеят сред манифестиращите, които имат съвсем справедлив протест, тогава казват, че полицията бие народа. Това изкривяване е много опасно. Когато на другия ден Бойко Борисов каза, че подава оставка, все едно чувалче с цимент ми свалиха от гърба.

-Г-н Борисов контролираше цялата държава. Той знае, ако има такъв план, кой го е подготвял.

-Наистина ли смятате, че един министър-председател, дори да знае, може да вземе мерки и всичко да се оправи с един замах? Трябват силови методи. Не чувате ли постоянно обвинения, че сме направили полицейска държава. Много тънка е границата между демокрация и анархия.

-Някои дори казват, че Борисов е очаквал бунтовете, защото е знаел за непосилно високите сметки за ток, които се задават?

-Ще разкажа нещо, изтълкувайте го както искате. Имам апартамент в „Надежда“, който не се ползва. За парно ми бяха написали 186 лв, като аз съм си платил до юли. За вода - 69 лв. За ток - 3 лв. такса за електромер. Това показва, че никой не живее там. Мисля, че такива неща са умишлени. Обадих се тогава и питах: вие нещо лично към мен ли имате? За другото ми жилище обаче до 8 декември имам 650 лв. сметка за ток. От 8 декември до 11 януари са ми начислили 898 лв. Като ги викнах с комисия и видяха показанията, се оказа, че дължа 10,50 лв. Отидох, наредих се на опашка, взех си номерче и подадох жалба. Представяте ли си наглостта, обаждат ми се после и питат: „Г-н Велчев, не знаем къде да ви върнем парите.“ Тук ни е грешката. Трябваше да направим закон, когато дадена администрация наруши правилата към даден клиент, да носи адекватните наказания. Когато надпишат и ти вземат парите, монополистът казва „извинявай“. Това е дефицит на справедливост. Надявам се, че следващият парламент ще гласува такъв закон.

-За служебния кабинет има два варианта - да започне да разбулва действия и на кабинета „Борисов“, а другия - да ги прикрива. Кой е по-добрият вариант?

-Смятате ли, че за два месеца едно правителство ще се превърне в следствен орган. Ако може да извади нещо, да го извади. Това най-малко ме притеснява. На това правителство няма да му бъде леко. И второ - отговорността е много голяма. За да оправдаят лошия резултат на вота си, най-лесно е някои партии да прехвърлят вината на служебното правителство.

-Сбърка ли Борисов, като спомена репликата за Доган като поръчител на неговото убийство, според доклад на партньорска служба?

-Защо мислите, че Борисов е от желязо. Това е съвсем човешка реакция. Просто му дойде много и то се показа. Явно изби и в здравето му. Не е лесно да живееш по този начин. И когато чуеш информация за конкретни неща за твоето ликвидиране, мисля, че даже много е търпял. Така че не мога да го упрекна. Съжалявам.

-Но това твърдение сега трябва да се докаже? ДПС иска парламентът да изслуша шефа на разузнаването?

-Сигурно има нещо. Не знам. Но не може да искат изслушване, защото се даде обяснение, че трябва да се получи разрешение от чуждите служби. Предполагам, че не е неразрешим казусът.

-Но тогава Борисов става уязвим, ще го съдят за изнасяне на тайни?

-Същите, които претендират, забравиха много неща. Това е моралът. Забравихте Станишев за какво беше разследван, за изчезнали документи.


< Назад