03.10.2011

Красимир Велчев: Чадърът над Цар Киро е от хора на средно ниво

- Какъв беше смисълът от свикването на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, г-н Велчев, при положение че мерките, които обявихте, звучат като претоплена манджа. За тях слушаме от 15 години?

- Искрено се надявам, че този път няма да останат само на хартия. Просто е очевидно, че ножът е опрял до кокала, не може да се правим на разсеяни, и така до следващата “Катуница”, както е ставало през последните 20 години. Лично попитах главния прокурор Борис Велчев - ние като народни представители може ли да помогнем с промяна в законодателството, така че законите, които вече съществуват, най-после да заработят и това да се види чрез действията на прокуратурата и съда. Г-н Велчев ме увери, че няма такава необходимост. Така че не остава нищо друго, освен те да започнат да се прилагат най-сетне на практика.

- Защо поне в парламента не се опитахте да се държите адекватно след ексцесите в Катуница, а нажежихте още повече страстите?

- Аз бях подготвен още на председателския съвет, че ще е труден ден в парламента. Волен Сидеров внесе предложение за приемане на декларация, в която имаше категорично неприемливи неща за партия като ГЕРБ. В една от точките се искаше промяна на НК, с която да се върне смъртното наказание, което означава директно излизане от Европейския съюз. И второ, промяна в закона, която да дава на всеки българин право да се въоръжи, така че при нужда от самоотбрана или за защита на личната собственост да вади оръжие. Аз му казах на г-н Сидеров, представих си за момент, ако това го бяхме гласували преди година, какво щеше да е положението в Катуница.

- Където според премиера Борисов полицията изтърва положението...

- Не го е изтървала. Аз не съм човекът, който може да даде оценка дали Цветанов е прав, като заяви, че действията са били адекватни на ситуацията, или пък Борисов. И двамата са доста навътре в МВР, докато на мен ми е абсолютно чужд този сектор. От трибуната на парламента обаче аз благодарих на всички служители на МВР, защото това бяха няколко безсънни нощи с много голяма отговорност. Тези момчета запазиха гражданския мир, слава Богу, няма човешки жертви.

- Хората, които сега протестират, казват - защо да уважаваме държава, която 20 г. е опъвала чадър над хора като Кирил Рашков?

- И ще имат право. Преди двайсет години аз живеех в кв. “Младост” и мой съсед беше един циганин със семейството си, така ги интегрираха ромите - във всеки блок настаняваха по две цигански фамилии. Това бе най-свестният комшия, който съм имал някога. Обущар, работилничката му бе в трафопоста пред блока. В отсрещния блок имаше други две ромски семейства, като мъжът от едното изнасили дъщерята на другия циганин. Естествено, отиват в полицията, а оттам им казват - подайте жалба, пишете оплаквания, ще разгледаме случая. Представяте ли си, комшията да насили детето ми и всеки ден да го срещам по стълбите, докато някой разгледа оплакването ми. Пълен абсурд. И питах тогава кварталния полицай - защо не го извикате, не го задържите, защо държавата не го осъди, а той ми отговори - с цигани не ни се разправя. Ето, това е, години наред държавата си е затваряла очите пред подобни случаи, слагайки ги в графата “цигански работи”.

- Случаят с Цар Киро не е такъв. Затворите са натъпкани с роми, които лежат за дребни престъпления, а тарторите им са навън, тънат в богатство, натрупано не от джебчийство, не плащат данъци и никой не ги закача.

- Това е големият въпрос - кой е пуснал от затвора Кирил Рашков, след като преди 10 ноември 1989 г. е имал 7 присъди за общо над 30 години затвор?

- Кой го е пуснал?

- Бившата Държавна сигурност нарочно ги извади от затворите - такива като Цар Киро, опъна чадър над дейността им, за да пълнят партийната каса. Нищо чудно да е доносничел на ДС.

- Въпросът е защо две години и ГЕРБ не направи нищо? Не е защото сте нямали информация за него. Главният секретар на МВР Калин Георгиев беше шеф на антимафиотите в Пловдив, а председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова - дългогодишен шеф на данъчното в града.

- Нямам отговор. Но 2 години са много кратък срок, за да се правят генерални заключения и отправят обвинения към ГЕРБ. Това е малко време, когато става въпрос за цялостна реорганизация на държавата. А това става трудно, защото не е достатъчно само ГЕРБ да иска промяна, нали тази промяна трябва да стане с хората от средния ешелон, а той е един и същ. В него има хора, които до вчера са изпълнявали поръчки, вземали са подкуп, набъркани са в какви ли не схеми и не може да очакваме, че те изведнъж ще започнат да подпомагат усилията на правителството в борбата с престъпността. А като тръгнем да правим смени, в парламента се надига вой, че има ГЕРБ-аджийска метла. Най-лошото е, че редица политици се възползваха по най-грозния начин от Катуница, вкараха си я в предизборната кампания да напомпат спихналите си мускули.

- Имахте идея парламентът да не заседава по време на кампанията...

- Абсолютно, това е далеч по-честно към хората, а пък и към медиите, които печелят от реклама на кандидатите за местната власт и за президентството. Много е несправедливо, когато кандидатпрезидентска двойка или депутати, които се кандидатират за кметове, си правят кампания и реклама на аванта от трибуната на парламента, възползвайки се от преките включвания на БНТ и БНР.

В същото време техните конкуренти обикалят страната, без да имат тази възможност. Затова смятам, че преките предавания от Народното събрание като петъчния контрол трябва да се спрат в този период. Нали разбирате, че ГЕРБ има 15 депутати кандидат-кметове и много лесно можем да им организираме пиар кампания - да стават, да се изказват, да задават въпроси, да четат декларации, както правят БСП, да размахват пръст, за да ги виждат хората по телевизията. Това са селски хитрини.

- И вместо парламентарен контрол по БНТ - сериали?

- Да, защо не. И хората ще са по-доволни, убеден съм. В тях има и омраза, но има и любов, докато в парламентарния филм е само омраза.

- Знаете ли някой високопоставен член на ГЕРБ да е договарял с Кирил Рашков подкрепа на предстоящите избори? Така твърди той.

- Пълни глупости, грозни клевети. Да каже с кой се е договарял, да каже име, не да хвърля кал. Това са абсурдни неща! Разберете, политическият чадър над цар Киро не е от ГЕРБ, а от хора от средния ешелон - инспектори, с които той работи.

- Но не разбирам какво ново и неизвестно на властта извърши Кирил Рашков за един ден, че държавната машина се задвижи и той бе арестуван?

- Дори да е закъсняла тази реакция, какъвто разбирам е подтекстът на въпроса, по-добре късно, отколкото изобщо нищо да не се направи, така, както е било от 20 години досега.

- Волен Сидеров поиска оставката на вътрешния министър Цветанов и дори на премиера Борисов. Не ви ли притеснява, че довчерашният ви партньор се обърна на 180 градуса?

- Ние го очаквахме и не се притесняваме. Още след ексцесите пред джамията в София декларирахме, че продължаваме пътя си сами.

- Защо не приехте идеята на “Синята коалиция” да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да провери действията на МВР за Катуница?

- Защото бе излишно, при положение че президентът Първанов свика заседание на КСНС. И освен това не мога да разбера г-н Иван Костов, който много държи да напъха парламента в ролята на разследващ орган. Не сме следствие, Народното събрание си има други, много по-важни задачи.

- Доколко имат основание критиките на опозицията, че голямата вина носи вътрешният министър Цветанов, който излезе в отпуск, за да движи кампанията на ГЕРБ?

- Абсолютно никакви основания нямат тези обвинения. Министърът е политическа фигура, а в МВР има достатъчно професионалисти, както и главен секретар, които смятам, че си свършиха работата. Борисов има една приказка - добрият ръководител не работи, ако си има добър екип. Макар че той само си приказва така. Аз лично не бих успял да живея неговия живот и една седмица, натоварването му е нечовешко. Трябва наистина много да вярваш в това, което правиш, да виждаш смисъла, за да държиш това темпо. Понякога на мен ми е идвало да си взема шапката и да си тръгна от парламента, да напусна политиката. И то не един път. Но това ще е предателство към Борисов, защото ще става все по-тежко.

- Дори и вие като шеф на групата на ГЕРБ в парламента все по-трудно удържате кворума в пленарната зала. Май не ви слушат вече много депутатите?

- Това не е съвсем точно така. Не подценявайте факта, че няма нито един депутат, който е напуснал парламентарната група на ГЕРБ. А това е прецедент в най-новата история, обикновено на първата-втората година вече има отлюспили се избраници. Но това не значи, че сме имунизирани и няма да стане. Не съм старшина с камшик. Залагам на разговора с колегите си, гледам винаги да съм на разположение, за да ги изслушам, да помогна. Но, да, права сте, има известна еманципация и сред нашите депутати, което е нормално. Те са важни хора, с авторитет и позиции в районите си, някои от тях трудно приемат, че в София, в парламента, действат други правила. Категорично обаче не съм съгласен, че кворумът е задължение само на управляващите, както се опитват да внушат от опозицията. Като човек, идващ от бизнеса знам, че когато един служител не ходи на работа, той не получава заплата. Същото трябва да важи и за народните представители.

 

< Назад