01.02.2022

Красимир Вълчев: Длъжни сме да помним комунистическия терор, за да не се повтаря

Народният представител от Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев отдаде почит към жертвите на комунистическия терор. Той присъства на панихида, отслужена в Митрополитския храм „Св. Димитър“ в Стара Загора и поднесе цветя пред Паметника за избитите духовници и църковни служители.

„Не само трябва да почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим, но и да помним и да възпитаваме децата си, че не можем да имаме равнодушно отношение към този мрачен период от историята ни. Да знаят, че режимите са се налагали насилствено и са били човеконенавистни“ – заяви Красимир Вълчев. Той добави, че през този период са унищожени традиционните европейски и християнски ценности на българите, за да се наложат репресивно тези на комунистическия режим. Безогледно е унищожена цялата българска интелигенция, а на голям брой хора системно са отнемани и потискани човешките права.

„Затова беше много важно да заложим в учебниците осъдителното отношение към комунистическия режим. Много спорове имахме през 2019 г. с историците каква информация и в какъв обем да се изучава този период. Няма съмнение, че бъдещите поколения ще бъдат все по-малко емоционално свързани с този период, но трябва да възпитаме у тях ясно отношение към репресивните режими и то може да бъде единствено негативно. Длъжни сме да помним комунистическия терор, за да не се повтаря“ – каза още народният представител.

Отбелязването на 1 февруари в Стара Загора е организирано от Съюза на репресираните от комунистическия терор.

На 1 февруари 1945 г. т. нар. Народен съд в София осъжда на смърт 67 депутати, трима регенти и висши офицери. Денят на почит към паметта на жертвите се отбелязва от 2011 г. по предложение на президентите д-р Желю Желев и Петър Стоянов.

На 26 април 2000 г. 38-ото народно събрание прие Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

 

< Назад