14.02.2022

Красимир Вълчев: Бюджетът за 2022 г. ще доведе до обедняване, но управляващите имат интерес от висока инфлация

Единствената работеща формула е да бъде запазено производството на електрическа енергия от въглища с намаляване на въглеродните емисии, но управляващите не мислят в тази посока. Това заяви пред журналисти старозагорският народен представител от ГЕРБ – СДС Красимир Вълчев. Според него мнозинството очевидно не може да се справи с Плана за възстановяване и устойчивост и заявката за закупуване на батерии за съхраняване на енергия ще се окаже най-скандалния и лобистки проект. По информация на ГЕРБ за него са предвидени 1,5 млрд. лева. Освен това, батериите имат ограничен срок на живот – максимум 4 години. „С реализирането на тези намерения ще бъде закрит поне един рудник в „Мини Марица-изток“ и ще бъдат съкратени най-малко 3000 души. На практика на 13 септември 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев отидоха в Раднево да излъжат миньорите“ – добави Красимир Вълчев. Той коментира и проекта на бюджета за 2022 г. и го определи като бюджет на обедняването. „Нашето съмнение е, че Асен Василев харесва инфлацията, защото с едната ръка взема 10 единици, а с другата връща 5. За последната година и половина кумулативната инфлация по наши разчети ще достигне 20%. Близо 1 млрд. лева Асен Василев събра от поскъпването на тока и 10 млрд. лева от високата инфлация, за която лично финансовият министър е виновен заради закъснелите компенсации за бизнеса. Същевременно правителството иска кредит в размер на близо 8 млрд. лева. Питаме къде са тези 10 млрд. лева, но никой не ни отговаря“ – категоричен е народният представител.

Народният представител Илиана Жекова не вижда в проекта на бюджета нищо социално, но за сметка на това има противоречия. Например, предвижда се намаляване на безработицата, същевременно и увеличаване на броя на хората, които ще получават социална помощ. Няма заложени никакви нови социални политики и по-голямата част от тях са въведени от ГЕРБ, но днес те вече не са достатъчни. „В проекта на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване не виждаме политики, които да стимулират бързото връщане на пазара на труда на жените преди края на майчинството им. Парламентарната група на ГЕРБ - СДС внася предложение между първо и второ четене обезщетението при неизползван допълнителен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, да бъде в размер на 100% от парите, които майката получава през втората година, а не както сега 50%. Това дава право на избор на жената - да се върне на работа и да получава 100% от обезщетението за неизползвания срок на майчинството си, плюс работната си заплата, или да остане да отглежда детето си до навършването му на 2 години“ – каза Илиана Жекова. Тя добави, че Парламентарната група на ГЕРБ – СДС ще внесе предложение за осигуряване на средства за конкретни инвестиционни проекти в българските общини.

Красимир Вълчев съобщи още, че управляващите не само бягат от темата с компенсациите за бюджетния сектор, но и водят много нечестна политика спрямо общините с въвеждането на безплатни детски градини. „Компенсацията от държавата е недостатъчна и ще доведе до фалити, защото е предвидено да покрива само таксите, които досега местните администрации събират от родителите. Тези такси обаче покриваха предимно разходите за храната на децата. На фона на растящите цени за отопление и на храните, общините ще трябва да дофинансират услугата за сметка на други дейности. Всичко, което прави мнозинството води до обезкървяване и омаломощаване на общините и на бизнеса“ – заяви Красимир Вълчев.

Народният представител Маноил Манев акцентира на „интересни“ политически послания в проекта на бюджета. „Заложени са 200 млн. лева за преструктуриране на държавната администрация. Намаляването на персонала ще струва толкова средства! В бюджета на МВР са предвидени 9 млн. лева за закупуване на карти за фитнес за полицаите. На какъв принцип ще ги раздават? А какво ще се случва в населени места, в които няма фитнес зали?“ – коментира депутатът. Той добави, че Противопожарна безопасност и защита на населението и телефон 112 ще бъдат обединени в голяма държавна агенция, което ще струва безбожно много пари. В заключение той заяви, че чака да види какво ще се случи с оптимизма на управляващите след отпадането на мораториума върху тока за битовите потребители след края на март.

< Назад