27.11.2019

Кметът на община Брезово Христо Енков: „Не правя компромиси с морал и закони”

Медия: в.“Марица“

Интервю на Цветана Георгиева

 

Христо Енков е роден през 1950 година в Карлово. Завършил е техникума по механотехника „Христо Ботев“ в града, сега ПГ „Евлоги и Христо Георгиеви“. В продължение на 25 години живее и работи в Дания. Там завършва бизнес икономика и мениджмънт, работи като техник, после като мениджър на „Сименс Технолоджи Сървиз“, а по-късно основава фирмата „DI-Teknik“, която също работи в областта на енергетиката. Преди няколко години се прибира  в България заедно със съпругата си Дорте, която е датчанка. През мандата 2015-2019 г. е кмет на родното си село Свежен. В местните избори през октомври тази година бе избран за кмет на Брезово, издигнат като кандидат на ПП ГЕРБ.

 

Предизборната ви платформа бе прагматична и много ясна. Откъде започвате?

В общината в момента работя с над 100 километра в час, заедно с всички хора около мен. Ами аз нямам време. Имам само четири години. Но вече с избраните кметове и с кметските наместници имахме събиране и заедно с главния счетоводител започваме да мислим за подготовката на бюджета. Мислим в много посоки. Искаме Брезово да има електронни услуги. Във всички кметства да има интернет.

Господин Енков, вие направихте Свежен известно село у нас и по света и започнахте там важни проекти. Вече сте кмет на община Брезово, изоставяте ли Свежен?

Не, в никакъв случай, как ще го изоставям. Аз съм свеженец, живея си в селото. Проектът за Серафимовата къща и за старата църква до края на месеца ще приключат и ще открием обектите. Свежен беше основата, за да продължа по-нататък. Ще ви поканя на откриването на тези обекти.

Защо обаче избрахте да станете кмет на общината?

Защото, на първо място, това е едно невероятно предизвикателство. А по-важното е, че хората на община Брезово имат нуждата да им се даде нещо повече от това, което досега се е случвало там. И второто е опитът, който имам от Свежен и от житейския и професионалния ми път досега, които ми дават увереност, че мога да се справя и там.

Кое от този опит е най-ценното?

Абсолютно всичко. Това е комплекс от много неща. Опознаването на района, на проблемите. Като си кмет на малко село като Свежен, виждаш проблемите на колегите по селата, опознаваш региона. Виждаш възможностите на региона. Опознаваш как работи общинската администрация, как работи Общинският съвет.

Освен град Брезово общината има още 15 села, най-голямото от които има около 1000 жители, има четири села с около 500-800 жители, останалите са малки села между 100 и 300 жители. От какво имат нужда тези села и хората, които живеят в тези села - от най-малкото до най-голямото?

От инфраструктура, това е едно понятие, което има в себе си огромно съдържание -това са улици, пътища,канализация, водозахранване - няколко села страдат от безводие, необходимо е да се погледне към детските градини и училища, работа с малцинствата. Аз не казвам, че нищо не е направено. Аз казвам, че много неща могат да се правят по-добре и да се надграждат, и то много сериозно.

Готов ли е вече екипът, с който ще работите? Как сформирате този екип?

90 процента вече е готов. Екипа го сформирам според квалификацията на хората, които ще работят. Имам двама заместници. Единият, Петър Петров, е бил четири мандата заместник-кмет, т.е. 16 години на едно населено място, и успях да го убедя да стане част от новия екип на община Брезово. Другият е Иван Тачев, бивш кмет на Белозем. И двамата са хора, които ще бъдат много полезни.

Ще ви върна назад във вашия опит, бил сте планински спасител в Карлово, ръководил сте отдел на „Сименс“ в Дания?

Аз съм завеждал отдел на „Сименс“, който се занимава с енергетиката -„Сименс техноложи сървиз“. Отговарял съм за поддръжка на енергийната система, като почнеш от летищата на Северно море, големите болници, военното министерство, големи предприятия, болници, нефтени платформи. Този опит ми е много полезен, вярвам, че ще ми е полезен и да ръководя общината. Личният проблем при мен е, че все още не съм се научил да ръководя общината като политик. А това влиза в самото естество на ръководството. Всичко, което ръководството на една община изисква - бюджет, хора, развитие, поставяне на задачи, които трябва да се постигнат, този опит ще ми е полезен. Когато поставя една цел за себе си, за моя екип, за общината, тя трябва да се постигне. С цената на всякакви усилия, без да се прави компромис с морал, без да се правят компромиси със закони.

Умеете да убеждавате хората, това го показахте като кмет на Свежен. Убедихте за каузата „Свежен“ много хора, които са световноизвестни личности, български интелектуалци, министри. Как го правите?

Така е, защото аз имам кауза. Господ ми е дал да говоря повече и убедително. Когато имам кауза, аз горя за каузата. Горя за идеята. Мисля, че в общината в момента работя с над 100 километра в час, заедно с всички хора около мен, защото има много неща, които искам да направя по моя начин. Темповете, на които съм свикнал да работя, са такива - адреналинът да е малко под максимума, за да те държи събуден и да тичаш. И когато имаш кауза, нещата стават. Това показа и моята предизборна кампания - когато имаш идеи, екип, а аз имах фантастичен екип за предизборната кампания - млади хора, невероятна подкрепа от всички, от ГЕРБ, защото аз съм издигнат от ГЕРБ и подкрепен от ГЕРБ. И хората повярваха, че имаме какво да им дадем и действително го искаме.

Видях в профила ви във Фейсбук една кампания във вашата предизборна кампания - „Аз познавам Христо Енков“. Това заявяваха историците проф. Валерия Фол и проф. Пламен Павлов, музикантът Валди Тотев и още една дузина български интелектуалци, известни и силни личности. Те също ви подкрепиха, как ги убедихте?

Подкрепят ме, защото идеята е обща, а освен това е много проста - да дадеш на хората това, от което имат нужда. Ние не можем да дадем всичко и изцяло. Но хората да видят, че има някой, който работи за тях, и че животът има перспектива.

Община Брезово е известна с това, че граничи с Индустриалната зона на Пловдив, от една страна, и от друга страна, беше добре развит земеделски район. Ще привличате ли инвестиции и в какво направление, като се имат предвид контактите на високо ниво у нас и по света?

Естествено, но е още много рано да говоря за това, но при всички случаи ще бъде свързано със селското стопанство. Защото голяма част от земята на община Брезово е в Тракийската низина - плодородна. А що се отнася до Индустриалната зова, миналия ден се срещнах съвсем случайно в Пловдив с нейния директор и съвсем скоро ще имам официална среща с него и с ръководството. Искам на тази среща да обсъдим възможностите за професионално развитие на учениците от средните училища в общината, да се опитаме да ги насочим към нещо, към което имат интерес, и което ще е полезно и за предприятията в Индустриалната зона, за да имат тези младежи перспектива за развитие и да останат и да бъдат полезни за родния край.

Като кмет на Свежен заложихте на развитието на туризма, има ли потенциал за развитие на туризма в община Брезово?

Ако нямаше, изобщо нямаше да се захвана с кметската работа. Освен с Индустриалната зона община Брезово граничи с две много важни за региона общини -Карловската и Казанлъшката, и това е много ценно.

Община Брезово има огромен потенциал за туризъм. Северните части на общината са южните склонове на Средна гора - Златосел, Чехларе, Розовец, Свежен,  Върбен. Това са места, където проф. Валерия Фол открива все по-нови неща и тук ще се развива туризмът. Още преди изборите говорих с кмета на Казанлък Галина Стоянова, защо се преплитат нещата по отношение на Долината на тракийските царе и това, което излиза при нас за траките. Може би съвсем скоро ще се открие лятна резиденция на Севт Трети.

А с Карлово сме още по-свързани и исторически - и културно, и икономически. Миналия ден имах среща с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и говорихме за съвместна програма за културно развитие и туризъм. За моя голям радост големият скулптор Димитър Рашков, който е от Карлово и си работи там, е спечелил конкурс за паметник на народния художник Златю Бояджиев. Видях се с него и го поканих да дойде да говорим.

Изобщо между трите общини ще се преплетат много общи  интереси и се надявам да се обединим и да направим най-доброто за региона от Подбалкана и Средногорието  до Тракия.

 

 

 

 

< Назад