10.11.2021

Караянчева: Лов на вещици в Кърджали в навечерието на изборите

Заместник областният управител на Кърджали Бисер Николов изисква неправомерно от държавните структури в града информация за техни служители, ангажирани в изборната кампания. Това алармира областният координатор на ГЕРБ – Кърджали Цвета Караянчева. В  писмо до директорите на 19 институции /сред които РЗИ, РЗОК, Държавен фонд „Земеделие“, Социално подпомагане, Регионалното управление по образование и др./ Николов е поискал в спешен порядък да му предоставят списъци с имената на хората, които са в отпуск за участие в изборите.

Формалната причина е „зачестили сигнали за предизборна агитация в работно време“. Писмото съдържа  предупреждение, че ще бъдат сезирани РИК и прокуратурата. „Не става ясно обаче как човек, който е в отпуск би могъл да провежда предизборна агитация на работното си място или в работно време, коментира Караянчева.

„Свидетели сме на грубо вмешателство от страна на служебните управляващи в работата на териториалните служби  и на опит за политически сплашвания в навечерието на вота“, реагира остро Караянчева. По закон лицата, регистрирани като кандидати за народни представители, са задължени да излязат в отпуск за времето на кампанията, и тази информация е публична. Всички останали са в правото си да ползват полагаемия си отпуск по свое усмотрение и да имат политически убеждения, придържайки се към правилата на изборния кодекс.

„Писмото на заместник областният управител на Кърджали Бисер Николов е грубо нарушение на Закона за защита на личните данни и Закона за защита от  дискриминация. Погазват се демократичните свободи на гражданите,  застрашена е конфиденциалността на личните им данни и гарантираните им от Конституцията права. Случващото се е пример за явна дискриминация, основана на политическа принадлежност. Налице е превишаване на правомощията на областния управител, уредени  в чл. 31 от Закона за администрацията. Има и риск от възможна злоупотреба с лични данни.“, коментира още Цвета Караянчева. Областният координатор на ГЕРБ – Кърджали възнамерява да сезира органите на реда и Комисията за защита от дискриминация за действията на служебния държавен чиновник.

< Назад