30.09.2014

Кандидати за народни представители от ПП ГЕРБ-Враца представиха мащабна програма за саниране на жилищните сгради със 100 % безвъзмездна помощ

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ във Враца Петя Аврамова, Тотю Младенов и Малина Николова запознаха домоуправители и жители от жилищен комплекс „Дъбника” с мащабната програма на партията за саниране на многофамилни жилища със 100% безвъзмездно финансиране от национален фонд.

„П​рограмата на ГЕРБ е напълно реалистична и изпълнима, защото разчита на средства от държавния бюджет”, поясни Петя Аврамова. По думите й, ​санирането ще започне от многофамилните жилищни сгради. „За целта само през първите две години ​са предвидени над 2 млрд. лева, с които да се ремонтират 50% от жилищните сгради на територията на цялата страна.​ Вторият етап включва малки​те​ жилищни кооперации и еднофамилни къщи, като интензитетът на помощта ще спадне до 75%”, обясни Аврамова.

По думите на Петя Аврамова програмата „Енергийна ефективност” на ГЕРБ включва финансиране на дейностите по саниране на сградите и смяна на дограма, ремонт на покриви, ремонт на асансьорите и укрепване на блоковите конструкции, където е необходимо. „Финансирането ще бъде 100% безвъзмездно за собствениците на жилища. За включване в програмата ще е необходимо единствено декларация за съгласие от страна на етажната собственост, като процесът на кандидатстване ще бъде максимално опростен. С 2 милиарда лева за първите 2 години от мандата ще бъдат санирани половината блокове в цялата страна. Така ще се постигне удължаване живота на сградите с над 30 години и всяко домакинство ще спечели от тази програма, тъй като разходите за отопление намаляват между 30 и 50%​. Спестени​те средства​​ от разходи за отопление​ ​увеличат семейния бюджет, а новият облик и удълженият живот на сградата увеличават стойността на имота“, подчерта Аврамова. Водачът на листата на ГЕРБ във Враца  посочи, че удълженият живот и повишената пазарна стойност на санираните жилищни сгради ще съживи пазара на недвижими имоти. Според нея след санирането ще има реална промяна в облика на градовете и подобрена жилищна инфраструктура.

„Важно е да получим вашата подкрепа на предстоящите избори, за да успеем да съставим стабилно правителство и да реализираме управленската програма и, в частност, така значимата за всяко домакинство програма „Енергийна ефективност” на ГЕРБ. Нашето желание е Враца да има първите подготвени и подадени проекти. Съвместно с вас ще работим за успешната реализация на програмата във Враца”, обобщи Аврамова.

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ във Враца Тотю Младенов посочи, че управленската програма на ПП ГЕРБ е изготвена с многостранен ефект и със социална насоченост – за общините, хората, бизнеса. Младенов отбеляза, че над 1 800 000 души се водят енергийно бедни. „В тази връзка ГЕРБ е изготвил 2 пакета, които ще подпомогнат тези хора. Първият пакет касае санирането на жилищни сгради със 100% безвъзмездна помощ, а вторият пакет от мерки е за подпомагане на хората, които не могат да покрият сметките си за отоплителния сезон и затова от 1 януари 2015 г. ГЕРБ предвижда двойно увеличение на енергийните помощи”, разясни Младенов. Той подчерта успешното съчетание между икономическа и социална политика в предвидените в програмата на партията мерки. И в допълнение каза, че това ще стане факт само чрез симбиоза между държавната и местната власт.

Малина Николова, кандидат за народен представител от ГЕРБ-Враца, уточни, че градовете в страната ни ще станат изключително приветливи при успешно комбиниране на национални и местни политики и отваряне на европейските програми. „Нужна ни е широка подкрепа, за да може ГЕРБ да състави стабилно правителство и да реализира управленската си програма. Подкрепете ни на 5-ти октомври с номер 9 в бюлетината”, призова Николова.   Според нея мащабната п​рограма „Енергийна ефективност“ на ГЕРБ реално ще стимулира малките и средни предприятия в сектора на строителството, защото при изпълнението й ще се разкрият десетки хиляди работни места .

 

 

< Назад