18.10.2019

Кандидатът за кмет на Община Видин от ПП ГЕРБ Огнян Ценков се срещна с членове на Съюза на българските учители

За пръв път за 30 години каним кандидат за кмет на Община Видин на среща с председателите на синдикални организации и членове на СБУ – най-големия синдикат в страната. Благодарим Ви за това, че работихме заедно за образованието през изминалите 4 години, с вярата и надежда, че в следващия мандат ще се поздравим с още повече успехи. С тези думи се обърна към кандидата за кмет на Община Видин от ПП ГЕРБ Огнян Ценков председателят на ОбКС на СБУ-Видин Евлогия Манджукова.

Манджукова посочи, че ще обясни защо и като гражданин, и като синдикалист подкрепя кандидатурата на Огнян Ценков. „Ще се върна в периода 1990-1994 г., когато заради недомислието на местната власт ние не разкрихме университет, защото позицията категорично беше – отказ на всичко. През 1994-1998 г. не получавахме работните си заплати и бяхме постоянно в стачна готовност. Има колеги тук, които си спомнят, че си направихме ревизия, за да открием невероятни нарушения  по отношение разпределението на финансовия ресурс. Следващите два мандата на местната власт – на един 24 май отидохме с колегите пред вратата на Общината и оставихме там цветята, които учениците ни бяха подарили за празника, защото общинската администрация отказваше да ни приеме”, каза председателят на ОбКС на СБУ-Видин Евлогия Манджукова. Тя акцентира върху събитията през 2007 г. и стачката на учителите: „Тогава бяхме обвинени, че сме си позволили да поискаме не само по-високи заплати, но и да обърнем внимание върху други проблеми в системата на образованието. Действията ни бяха политизирани. В детските гради влезе полиция, за да търси наркотици, а директорите бяха разпитвани в полицията. В Община Видин започна трупането на дълговете, които се „стовариха” на главата на Огнян Ценков”, каза Евлогия Манджукова. Според нея с кмета на Видин за мандат 2007-2011 г. не са имали проблеми, но пък дълговете на Общината са продължили да се трупат. „В мандата преди този не влязохме нито веднъж да разговаряме с кмета. Администрацията искаше от нас всеки път да пишем докладни защо искаме да разговаряме”.

„Огнян Ценков е първият кмет, който въведе диалога между местната власт и образованието”, каза Евлогия Манджукова. Тя посочи, че в ежемесечните срещи между директорите и кмета на Община Видин всеки въпрос е намирал отговор. „Ценков чуваше проблемите на хората от образованието. Поемаше ангажимент и на следващата среща даваше отчет какво е направено, за да се реши проблемът. Директорите на детските градини за първи път от 30 години се докоснаха до финансов ресурс. Беше направена реформа в системата на детските градини. Но не беше закрита нито една, не беше съкратен нито един учител. Получихме цялата информация за състоянието на детските градини и заедно намерихме решението”, каза още председателят на ОбКС на СБУ-Видин. В заключение Евлогия Манджукова бе категорична, че застава до Огнян Ценков с цялата си отговорност и авторитет, които има като дългогодишен учител и синдикален деец.

< Назад