06.09.2021

Каназирева: В момента няма политическа воля и смелост, за да се реши казусът в Белащица в полза на хората

„Хаосът в държавата няма как да не рефлектира върху регионите и решаването на проблемите на местното население . Казусът с кариерите над Белащица е поредното доказателство“. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева, която по покана на ИК“ Стоп на кариерите на Белащица“  присъства на поредния протест на селата от Родопската яка срещу процедурата за удължаване на двете концесии и възобновената дейност на едната от тях –„Европейски пътища“. Каназирева е категорична, че дейността на кариерите застрашава здравето и влошава условията на живот на хората в района и  не трябва да работят.

“За съжаление темпото и начинът на работа, който беше наложен на областно ниво, вече е в миналото и голяма част от труда ни вече е зачеркнат. Въпреки  икономически интереси, като областен управител и  с пълната подкрепата на правителството, тогава с премиер Борисов и министър на енергетиката Петкова, не допуснахме компромис и работата на кариерите спря. Това, което се случва сега, доказва, че работата на служебните министри е всичко друго, но не и в полза на хората“, посочи Каназирева. Тя допълни, че  има достатъчно основания кариерите да не възобновят работа, а служебният министър на енергетиката може да издаде нова заповед за спиране на кариерата на „Европейски пътища“ до изтичане на договора й.

„Не видяхме обаче дори намерение за това. Нито беше проявена смелост, нито воля да бъдат защитени в максимална степен общeствените интeрeси, като се отчете влиянието на тези дейности върху общественото здраве и околната среда. Изгуби се ценно време. Сега е важно да няма удължаване на договорите за двете концесии. Всичко зависи, доколко държавните институции ще си свършат работата или икономическите интереси ще се окажат по-силни от обществения интерес, заяви пред протестиращите народният представител от ГЕРБ- СДС. Според Каназирева на първо място трябва да се ускори определянето на санитарно - охранителните зони около наличните питейни водоизточници на с. Белащица. В момента документите са в Басейнова дирекция и се чака становище и решение. По думите й  и според експерти от областна администрация кариерните площи  попадат във 2 пояс, което прави самата кариерна дейност недопустима.

„Надявам се частни интереси да не повлияят  върху решението на Басейнова дирекция, каза  депутатът и припомни факта, че  в близост до съществуващите кариери има наличие на карстови извори, които са застрашени. Налице е и опасността от свлачищни процеси и риск да се загубят изворите,  ако кариерната дейност продължи. По думите на Каназирева при този хаос в държавата, въпреки изложените по-горе причини кариерата на „Европейски пътища“ отново работи и протестът на хората е напълно основателен. Тя е категорична, че ще продължи да подкрепя населението и ще следи развитието на  казуса и действията на институциите.

< Назад