16.11.2018

Калоян Илиев: Формулата за кметския успех е много работа и лишаване от лично време

Калоян Илиев, кмет на Ихтиман от ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Изпълнени ли са предизборните обещания?

„Ще продължа да градя улици, бизнес, работни места и инвестиционен микроклимат в Ихтиман” – това обещахте като кандидат от ГЕРБ за кмет на Ихтиман през този мандат. Продължихте ли и изпълнявате ли обещанието си?”, попита водещата Клара Маринова. Калоян Илиев отговори, че може да твърди, че е изпълнил обещанията си, работи се по предизборната програма и доста неща от нея са изпълнени. Направени са доста улици, в момента се кандидатства с проект за една от главните улици пред фонд „Земеделие”.

Ще се кандидатира ли отново за кмет?

„Преди да станете кмет сте се занимавал с бизнес, бизнесът или политиката е Вашето успешно поприще?”, попита водещата Клара Маринова. Калоян Илиев отговори, че може би кметският стол е по-голям успех. Той продължи, че има още какво да се надгражда в община Ихтиман и смята и през следващата година да се кандидатира за кмет. Илиев обясни, че е първият кмет на Ихтиман, избран още на първи тур и се надява и следващата година да повтори този успех.

„Каква е Вашата формула за кметски успех?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че това е много работа и лишаване от лично време.

Как работи администрацията с бизнеса?

„Как работи администрацията с бизнеса?”, попита водещата Клара Маринова. Калоян Илиев отговори, че досега не е имал оплаквания нито от бизнеса, нито от хората в администрацията. Всеки, който дойде за някаква услуга в общината, е добре обслужен и това се оценява.

Успешните проекти.

„Как се справяте с проблемите на общината, какви трудности срещате? Какви европейски проекти е спечелила и реализирала общината и на каква стойност? Какви са предизвикателствата пред един млад кмет и каква е цената на успеха?”, попита водещата Клара Маринова. Калоян Илиев обясни, че когато през 2011 г. е избран за кмет общината е била в недобро финансово състояние, имало е доста задължения за разплащане. През 2015 г. общината е излязла на чисто и дори е била сред отличниците в България според доклада на Министерството на финансите. Кметът продължи, че са вкарани и доста европейски средства, 40 милиона само през първия му мандат, като тук не включва водния цикъл, който е на стойност 28 милиона. През 2011 г. официалната безработица е била 36%, а в момента е под 15%. Има доста инвеститори, а в момента дори има липса на работна ръка.

„За добро или за зло е близостта на Ихтиман до столицата?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че от една страна близостта до София и по-ниските данъци привличат инвеститори, но от друга много от квалифицираните кадри работят в столицата заради по-високите заплати. Точно това трябва да бъде и перспективата пред държавата, защото хората, които работят в държавната и общинската администрация, са с едни от най-ниските заплати. Калоян Илиев заяви, че доста от работещите в община Ихтиман са млади хора и се надява да останат на тези си постове, защото са кадърни и имат желание за работа.

Калоян Илиев заяви, че най-много се гордее с проекта за централния площад. Той е на стойност от 1,6 милиона. „Направихме едно бижу, което гостите на Ихтиман оценяват. Центърът не беше пипан от 60-те години на миналия век, когато е построен, беше доста сив, сега е много по-различно!”, категоричен бе той. Кметът продължи, че вчера е била пусната и новата подстанция, което е било доста сериозен проблем за града, защото старата е била частна собственост и се е поддържала зле. Илиев обясни, че преди време собственикът на подстанцията е съобщил, че я затваря и градът буквално е бил изправен пред опасност от режим на тока. За радост обаче са успели да се мобилизират и да решат този проблем, за което кметът на Ихтиман благодари на Теменужка Петкова, както и на директора на ЕСО Ангелин Цачев. Подобен проблем обаче съществува и с пречиствателната станция, която също е в активите на чугунолеярния завод и не се знае какво ще се случи в бъдеще. „Затова е толкова важен водният цикъл, за който имаме готов проект, да бъде финансиран, в него има заложено изграждане на нова пречиствателна станция и подмяна на доста канализационна система, така че да решим и този проблем!”, завърши Калоян Илиев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 15 ноември 2018 година.

< Назад