11.10.2017

Журналист представи на Ирена Соколова проект за фотоесета, които показват другото лице на войната

Проектът „16 фотоесета – другото лице на воините ни” беше представен на председателя на ЖГЕРБ Ирена Соколова в рамките на нейното посещение в морската столица. Проектът е дело на журналистите от БТА Ирена Данаилова от Видин и Георги Генчев от Варна. Те планират пътуваща фотоизложба, посветена на участвалите в Първата световна война български воини.

„Радвам се, че преди около две години Ирена Данаилова ме запозна с вдъхновяващата идея за проекта, а днес Георги Генчев ме информира, че той вече е факт. Прекрасно е, че чрез снимки и текст фотоизложбата възкресява автентични истории на личности от северозападния край и Видинско, служили в легендарни полкове. Сигурна съм, че 16-те фотоесета ще докоснат сърцата на изкушените от историята и ще представляват интерес за ученици и студенти”, коментира Ирена Соколова и поздрави авторите за ценните исторически разкази, събрани от архиви и фамилни хранилища, за да бъдат представени пред широката аудитория.

„Фотоесетата показват живота на редовите войници от деня на мобилизацията им, чак до края на войната. Повечето от тях са млади и образовани, всеки със своята съдба – редник, офицер, четник-разузнавач или инженер-строител. Целта ни бе да представим тяхната гледна точка за войната и събитията отпреди 100 години – от Видин до Варна”, сподели Георги Генчев. Той допълни, че проектът предлага любопитна информация и как Българската телеграфна агенция е отразявала Голямата война. „Все още обмисляме откъде и как да стартира пътуващата изложба от 16 табла – фотоесета, които са истински урок по родинознание”, каза още Георги Генчев в рамките на срещата си с Ирена Соколова.

< Назад