16.05.2018

Жозеф Дол, ЕНП: Балканите винаги са били приоритет за ЕНП, трябва да работим за региона в името на бъдещите поколения

Рисковете за Европа от приобщаването на Западните Балкани са равни на нула. Това каза министър-председателят на България и председател на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция по време на Срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП) в София, в която участва и председателят на ЕНП Жозеф Дол.

„Днес не говорим за ляво и дясно, не говорим за политически партии. Аз съм благодарен на всички партии, както и на шестимата лидери от Западните Балкани, че дойдоха тук. Това е успех на България, на българския народ и аз от името на хората благодаря за това, че до един са тук“, заяви Борисов.

„Надявам се президентите Вучич и Тачи да си подадат ръка и да покажат, че Балканите имат европейско бъдеще“, сподели министър-председателят и допълни, че един от големите проблеми пред Европа днес е Брекзит.

„Утре ще говорим много за това, което се случва, но от миналия Съвет досега не виждам нещо да се е променило в тази посока. Истински сме разтревожени от двете споразумения  - излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран и търговското споразумение“, каза още Бойко Борисов.

По казуса с българските превозвачи премиерът Бойко Борисов обясни, че Европейската комисия е върнала част от текстовете по линия на транспортните фирми. „Някои от тях ни удовлетворяват, други - не. Така че в момента министърът на транспорта Ивайло Московски и екипът му пишат опровержение по някои от точките и се надявам да продължим да работим в тази посока и да имаме съответната подкрепа“, посочи Борисов.

„Балканите винаги са били приоритет за ЕНП. Трябва да работим за този регион в името на бъдещите поколения“, бяха думите на председателя на ЕНП Жозеф Дол. „Отговорността за това, което става на Балканите, е отговорност и на Европа“, подчерта Дол. По думите му Балканите са в границите на Европа, имаме обща история, общ географски район и в общ интерес е това да е един сигурен и проспериращ регион.

„България и нейният министър-председател Бойко Борисов могат да ни помогнат, защото никой не познава положението и проблемите, които съществуват на Балканите, по-добре от него“, отбеляза Жозеф Дол. Той посочи, че трябва да приветстваме свършеното от Бойко Борисов и че българският премиер трябва да запознае лидерите на партии в ЕНП с различните влияния в региона.

< Назад