23.03.2017

Ивелина Василева: ГЕРБ никога не е предавал доверието на бургазлии

Медия: vevesti.bg

Водачката на листата на ГЕРБ в областта пред Вевести.бг: Най-често задаваните въпроси са ще продължи ли санирането, ще се вдигнат ли доходите, ще подменим ли остарелите водопроводи. Отговорът и на трите е „категорично да“

– Как върви кампанията в Бургас, г-жо Василева?

– Както винаги, в ГЕРБ залагаме на прекия контакт с избирателите. И той не е само по време на избори. Провеждаме срещи с хората очи в очи, за да чуем от първо лице мнението и проблемите, да представим нашата програма и реалните решения, да поемем конкретни ангажименти. Хората в Бургас знаят, че изпълняваме обещанията си и никога не сме предавали доверието им. С колегите ми се ръководим от убеждението, че в политиката най-ценният капитал е доверието – то се изгражда изключително трудно и може да бъде срутено за секунда. Развитието и успехът на Бургас и региона в годините на управление на ГЕРБ са дело на всички жители и ние разчитаме на подкрепата им, за да продължим да надграждаме

–  Да, но все пак парламентарните избори са различни от местните.

– Така е. Но хората са се убедили, че е важен синхронът между централната и местната власт. А с безспорен лидер като кмета Димитър Николов, Бургас от ден на ден става все по-хубав и привлекателен за живот и бизнес. Нима някой днес помни как изглеждаше градът преди? Напротив – ГЕРБ върна самочувствието на бургазлии и днес се радваме, че градът е много приветлив. И аз съм горда, че успяхме да го извадим от сивотата. Хората искат от нас още и още. И ние имаме много работа.

– Какво искат от вас хората от региона?

– ГЕРБ е единствената партия с регионална предизборна програма. За нас е комплимент, че опонентите ни я припознават – това говори, че сме на правилен път. Разликата е, че само ние можем да я реализираме. Имаме няколко безспорни регионални приоритета. На първо място – довършване на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг – този толкова важен за региона проект беше забавен заради забавени процедури по отчуждаване по време на кабинета „Орешарски“. Въпреки това ние се захванахме и гарантираме, че в този мандат от Бургас до Слънчев бряг ще се стига бързо и безопасно.

Другият ни приоритет също с дългосрочен хоризонт е създаване на Медицински факултет в университет „Проф. Асен Златаров“. В региона има глад за лекари и ние имаме амбицията да разрешим този наболял проблем.

Третият ни приоритет е развитие на индустриалните зони – само така можем да осигурим повече работни места за висококвалифицирани кадри. И младите хора да са спокойни, че Бургас е не само най-добрият град за живеене, но и за кариера. Персоналният ми слоган на тези избори е: Бургас – мястото, където всеки иска да остане. И ще го изпълним.

– Казахте, че се срещате очи в очи с хората. Какво ви питат най-често?

– Най-често ме питат ще продължи ли санирането и как ще увеличим доходите. В ГЕРБ имаме отговори и на двата въпроса – наш национален безспорен приоритет е размразяване на програмата за обновление на жилищните сгради – казвам обновление, защото това, което се извършва, не е само саниране – да се изолира сградата. Тя също така се укрепва, където е необходимо, ремонтира се покривът, подменят се вертикалните щрангове и т.н. За доходите сме категорични, че те ще растат при темпа на икономически растеж, който ГЕРБ показа, че може да осигури – въпреки борчовете на червените, които трябваше да плащаме като КТБ и „Белене“. Напълно реалистично е в края на четиригодишния ни следващ мандат минималната работна заплата да е 650 лв., а средната в страната – 1500 лв. При срещи в селата от областта хората отново питат за доходи, но другият най-наболял въпрос е за лошите междуселски пътища и остарелите водопроводи. Ние в ГЕРБ няма да се откажем от строителството на инфраструктура и модернизацията на страната. Помислили сме за по-малките населени места. Заложили сме обособяване на два фонда – за четвъртокласната пътна мрежа, където кметовете ще могат да кандидатстват за финансиране, и национална програма от 100 млн.лв. годишно за ВиК в малките населени места. Имаме и план за съживяване на Странджа със създаване на гаранционен фонд за подкрепа на инициативите на местните хора.

– Г-жо Василева, вие бяхте министър на околната среда в правителството на Бойко Борисов. Как бихте коментирали действията на служебното правителство във връзка с плана за управление на Пирин?

– Имаше доста хаотични действия, в чиято логика ми е трудно да се ориентирам. Надявам се да няма неблагоприятни юридически последствия. Моята принципна позиция е, че решенията, свързани с опазването на околната среда, трябва да са научно обосновани и да бъдат вземани при стриктно съблюдаване на закона, правилата и процедурите. Да са прозрачни и широко обсъдени с обществото.

– Благодаря Ви за това интервю

Ивелина Василева е за трети път водач на кандидат-депутатската листа на ГЕРБ в Бургас. Зам.-кмет на града в екипа на Димитър Николов, зам.-министър на околната среда и водите в първото правитество на Бойко Борисов, депутат от ГЕРБ в 42-то Народно събрание, министър на околната среда и водите във втория кабинет на Бойко Борисов.

< Назад