27.06.2018

Иван Вълков: Законът за киберсигурността дава „зелена светлина“ за бърз обмен на данни в администрацията

Законопроектът за киберсигурност ще регулира мрежовата и информационната сигурност на администрацията, както и изискванията тя да осигурява и отговаря за сигурността и използваните от нея информационни системи. По този начин ще бъде осигурена адекватна защита и трансфер на лични данни, което е крайно необходимо, за да заработи електронното правителство и административната реформа, така както всички си го представяме. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков. Той представи от трибуната на Народното събрание Доклада на Комисията по транспорт относно гласувания днес на първо четене Закон за киберсигурността.

Той бе внесен от Министерски съвет като компетентни органи по него са МВР, Агенция „Национална сигурност“, Министерство на транспорта и ДА „Електронно управление“. Дългоочакваният закон ще внесе ред в стандартите за киберсигурност в България, на които трябва да отговарят информационните системи за въвеждане, изпращане, обработка, достъп, обмен, съхраняване и архивиране на данни.

Текстовете въвеждат изпълнението на Директива на ЕС 2016/1148, с която ще се уеднаквят националните с европейските процедури за намаляване на бюрокрацията при взаимодействието им. Ще се въведе и формуляр за докладване на инциденти, с който държавните органи да изискват помощ при нужда.

Съвет по киберсигурността ще бъде създаден като консултативен орган на МС, а премиерът ще назначава национален координатор по киберсигурността. Другите две компетентни институции ще бъдат Национално единно звено за контакт и Национален екип за реакция при инциденти в киберсигурността.

 

< Назад