26.09.2020

Иван Миховски присъства на тържествената литургия в обновения храм в Бели Осъм, ремонтът с държавни средства

Народният представител Иван Миховски бе днес на тържествената света литургия по случай 110-годишнината на църквата „Св. Димитър Солунски“ в Бели Осъм и неговото обновяване, отслужена от Ловчанският митрополит Гавриил. По време на тържеството бе припомнено, че и земята под храма е дарение, и градежът му е станал с даренията на местните жители, будни балканджии, които са обикаляли по Карловско, по Пловдивско и Пазарджишко да събират за изграждането му.

„Благодарен съм на директора на Дирекция „Вероизповедание“ в МС Емил Велинов, който ме прие на откровен разговор и реши бързо финансирането на ремонтните дейности. Миналата и тази година заедно с Ловчанска митрополия и отец Калин осигурихме 45 000 лв от държавата, с които тук се извърши основен ремонт – цялостен на покрива, подмяна на дограмата, външен ремонт на стените, водосточните тръби, ремонт на пода, на олтара, на предверието и стълбището, на втория етаж и камбанарията. Много хора се включиха и с доброволен труд бе подновена изцяло оградата на църковния двор, възстановено е и елзахранването“, сподели след службата Миховски.

По думите му това е още един пример как с общите усилия на местните хора, църковно настоятелство и държавата се случи почти чудо и храмът „Св. Димитър Солунски“ в Бели Осъм ще продължи да бъде дом на духа, ще ни пази и закриля! От нас се очаква само смирение, вяра и трудолюбие, добротворство и любов, призова Иван Миховски.

 

 

< Назад