30.05.2014

Ивайло Московски: Обществото трябва да знае, че енергийната система е катастрофирала

Водещ: Народното събрание отхвърли вота на недоверие, предложен от ГЕРБ за провал в сектор „Енергетика“. Как ще продължи работата на парламента и след резултатите от изборите за Европейски парламент? Тези и други политически теми сега разискваме с депутата от ГЕРБ и бивш министър на транспорта Ивайло Московски. Оттук нататък очаквате ли да получите подкрепа от ДПС? Лидерът Лютви Местан преди два дни заяви, че няма начин това правителство да изкара до края на мандата си.

Ивайло Московски: Не само от ДПС, би трябвало и в социалистическата партия, там в „Коалиция за България“ също има разумни хора, също има хора, които разбират срива на всички системи в държавата. Би трябвало всички разумни хора да подкрепят това искане, което в никакъв случай не означава, че ГЕРБ иска самоцелно да се връща на власт. Ние искаме нова справедлива ситуация. Просто да има избори и хората да ни подредят. Ние бяхме длъжни да предупредим обществото чрез този вот, че енергийната система е катастрофирала вече. Ние не предупреждаваме, че предстои най-лошото, те вече го свършиха. Така че оттук нататък всеки да си носи отговорността.

Водещ: От друга страна бяха отправени критики в публичното пространство не веднъж, че ГЕРБ няма право да иска вот на недоверие в сектор „Енергетика“, защото тя самата е причинила сегашното състояние на сектора. Вие как отговаряте на тези коментари?

Ивайло Московски: Отговарям, че хората, които го твърдят, трябва да седнат да се запознаят първо с цифрите и с данните, и това още веднъж потвърждава лъжите и пропагандата на Станишев и компания, защото, колко пъти да го повтаряме – дисбалансът в системата го създадоха „Белене“ и „Цанков камък“. Тези проекти са техните мегаломански проекти. Ние задължихме с 600 млн. през наше време като плащахме „Цанков камък“ и „Белене“. На практика те за една година постигнаха същото, които ние за четири. Как се оставили системната разрушена като намериха в нея резерви и намалиха на два пъти цената на тока. Кое от двете е вярно – че сме разрушили системата или че имаше вътре резерви, с които да намалят на два пъти цената на тока?

Водещ: И преди е ставало въпрос в нашия ефир, че невинаги един вот на недоверие цели да мине, а по-скоро понякога повдига въпроси. Какво целеше и има ли въпроси, които всеки един от 240-те депутати трябва да си зададе?

Ивайло Московски: Разбира се, че има. Аз действително казах, че комплексна е целта, която трябва да постигне този вот. Ние предупреждаваме. Искаме на гражданите, на обществото да светне една лампа и да знаят, че енергетиката е в тежък колапс. Неслучайно ние ден преди вота имахме среща с всички извъндържавни и институционални форми на цвят и на сдружения, в енергетиката няма нито едно дружество извън държавните, което да подкрепя това, което прави това правителство. Няма нито едно сдружение, разбиращо от енергетика, което да казва, че енергетиката по някакъв начин оздравява или балансира. Точно обратното – неслучайно се иска този енергиен борд, което означава пълно недоверие в държавните институции, които управляват тази система, за да може да се постигне някакво надпартийно ниво, за да се управлява енергетиката.

Водещ: Темата за оставки и предсрочни избори се поде отново, след резултатите от изборите за Европейски парламент. От ГЕРБ предвиждате ли някакви нови стъпки в тази насока?

Ивайло Московски: Вижте, ние каквото е трябвало да предложим като реформи и действия, ние сме го написали в програмите си, с които сме се явили на избори. Това е. Ние при всички положения трябва да работим така, че да спазваме европейското законодателство, българските национални интереси и в крайна сметка интересите на хората. Това да се намалява цената на тока беше голяма глупост. Можеше да се разшири обхвата на социално слабите и енергийно рисковите групи – никакъв проблем не беше бюджетът. Още 200-300 млн. да се даде, да се разшири техният обхват. А те направиха така, че намалявайки цената с 5%, на практика тези, които най-трудно си плащат сметката за ток, те със сметки от 50-60 лева, на тях им спестиха по 2,50 лева. А тези, които примерно си пълнят басейна и го топлят с електричество, и имат сметки по 2 000 – 3 000 лева, на тях им спестиха по 300 лева. Добре ли е така? Хайде, не 300, а 150.

Водещ: В едно по-общо отношение, какъв според ГЕРБ е оптималният сценарий за политическо развитие в следващите седмици и месеци, предвид протеклите евроизбори и вота на недоверие, и като цяло политическата обстановка?

Ивайло Московски: Оставка на това правителство, разпускане на този парламент и нови предсрочни избори. Както ни подредят хората – така ще седнем да преговаряме публично, пред вас медиите, пред общество, за да видим какъв е вариантът да се конфигурира стабилно управление на държавата. В противен случай ще влезем в цикъл с избори, избори и така нататък.


< Назад