27.09.2014

Ивайло Московски, ГЕРБ: Без политическа стабилност е невъзможно да се развиваме

Медия: „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Преодоляване на икономическата изостаналост на Северозападна България за изравняване на стандартите на живот и на икономика между различните региони на страната е тема на предизборното ни студио.
Г-н Московски, какви са стъпките, които трябва да се направят, за преодоляване на икономическата изостаналост и на неравенството на различните региони?
Ивайло Московски: Опитахме се в последните няколко месеца да изработим една адекватна и считам добра управленска програма. В нея сме набелязали няколко основни мерки, които касаят Северозападна България и периферните райони. Конкретно случаят касае и Видин, където съм водач на листата. Целеви инвестиции в размер на 1 милиард годишно, включващи различни финансови инструменти за тези средства: еврофондовете, оперативните програми – Норвежка, Швейцарска програма, Дунавска стратегия, заеми от Европейска инвестиционна банка и от Европейска банка за възстановяване и развитие както и държавния бюджет. Считаме, че това е напълно изпълнимо и възможно. Разбира се, основната част от тези инвестиции ще насочим в създаване на базова инфраструктура, необходимата и задължителна стъпка за растеж. Първите ни усилия, разбира се, ще бъдат в максимална степен насочени за рестартиране отново на оперативните програми „Регионално развитие“ и „Околна среда“, защото редица проекти, касаещи региони, са именно по тези програми. Освен това, убедени сме, че при целенасочена държавна политика има възможност да се стимулира частният бизнес и той да инвестира в региона. Втора голяма мярка, която сме заложили сериозно в нашата програма, това е програмата за енергийна ефективност, а имено 100% грант ще получат семействата, живеещи в многофамилни жилищни сгради или панелните блокове, както е известно. Те ще бъдат 100% грант за живущите, т.е. 100% държавата ще покрие разходите. Общият размер е 2 милиарда за територията на цялата страна, но считам, че приоритетно ще се работи по Северозападния регион. Ще има възможност през тази програма хората да спестят между 30 и 50% от разходите си за отопление с електричество, което всъщност ще остане като свободен ресурс, за да могат да си повишат потреблението. По тази мярка съм убеден, че ще намерят работни места много хора, особено в малки и средни предприятия. Там ще има ограничение примерно, ако фирма започне да санира, да не може в рамките на 3 или 4 месеца да работи повече от един обект, така че много на брой фирми ще могат да се включат. Това означава доставки, суровини, транспорт и всякакви други съпътстващи дейности.
Водещ: Господин Московски, при срещите ви с хората, те как приемат тази мярка, как я коментират? Оптимисти ли са или изразяват умерен песимизъм?
Ивайло Московски: В интерес на истината – не разбират, ако се даде като послание в едно-две изречения, но след разговор, след като се обясни каква е идеята, каква е целта и всъщност какъв е крайният ефект на тази мярка, хората са доста позитивно настроени и я очакват с нетърпение. Липсва информационна кампания по тази мярка, но то така или иначе в момента няма как да се направи такава информационна кампания. Първо трябва да стане факт един такъв фонд и на второ място съм убеден, че министерството или министерствата, които ще се занимава с това, ще направят всичко възможно за добра информационна кампания сред населението.
Водещ: Защото след ваши интервюта наши слушатели се обаждат и питат – а пари ще ни искат ли?
Ивайло Московски: Не, категорично подчертах – това е 100% грант за живущите. Тази програма за енергийна ефективност съществуваше и до момента, но тя изискваше съфинансиране от страна на живущите, което я правеше неудобна, защото сами си давате сметка, че в един голям жилищен блок е трудно да съберете еднакво мнение от всички. Затова преценихме, че тук държавата трябва да се намеси и да го направи 100% безвъзмездно.
Водещ: Господин Московски, ползвам възможността, че вие сте бил и министър на транспорта. Какво ще се случи с втори и трети клас пътища, които, известно е, не са в най-доброто си състояние, особено в регионите, за които говорим – Северозападна България, планинските райони?
Ивайло Московски: Ще се опитаме балансирано да се развиват и тези пътни отсечки, но като първи приоритет сме акцентирали върху развитието на Коридор 4, а именно – инфраструктурата след „Дунав мост 2“. Задължително тя трябва да бъде направена, пътят между Монтана и Видин и Ботевград-Мездра, както и жп линията Видин-Медковец. Ще се стремим обаче към балансирано разпределяне на ресурсите, за да могат да бъдат рехабилитирани голяма част от втори и трети клас пътища.
Водещ: Кои са отраслите, които биха били подходящи за вашия избирателен район – Видинска област? Къде трябва да се насочат усилията и как би могла да помогне там държавата?
Ивайло Московски: На първо място – създаване на всякакъв вид базова инфраструктура. Говоря за водопровод, канализация, пътища, телекомуникации. Със сигурност много силен ресор за много силна секторна политика, която може да се приложи там, е земеделието. Регионът позволява и сериозен потенциал за развитие на земеделието, така че програмата по селските райони трябва да бъде максимално използвана. Не трябва да забравяме и потенциала за развитие на пристанища и индустриалната зона, разбира се.
Водещ: Сега въпросът е към София-област. Тя винаги остава в сянката на голямата София, но тя е със сериозна перспектива. Къде ще насочите усилията?
Ивайло Московски: В интерес на истината трябва да ви кажа, че по Брутен вътрешен продукт София-област е на едно от водещите места в страната - над 625 милиона лева. Направих си труда да изчисля - в мандата на ГЕРБ е инвестирано във всички сектори в София-област. Просто това темпо трябва да продължи, трябва да се надгражда и разбира се, трябва да се запази възможността тези населени места да се развиват, без да се обезлюдяват. Прави ми впечатление, че София-област се е запазила, живеят семейства с деца, с възрастни хора, т.е. няма такъв сериозен миграционен натиск върху София-област и хората предпочитат да си живеят там. Има нормални, добри инвестиции в региона така че просто в София-област трябва да се запази това темпо на инвестиции, трябва да се запази и да се надгражда, където има слабости, където има общини с по-малко проекти да им се помогне.
Водещ: Казахте, че ще се насочите за преодоляване на хроничната икономическа изостаналост на Северозападна България и на региони в страната с инвестиционен ресурс. Как обаче този ресурс ще бъде привлечен, какъв ще бъде механизмът?
Ивайло Московски: На първо място, както отбелязах, ще разчитаме на европейската солидарност през оперативните програми. На второ място със сигурност ще направим по-рационално разпределение на бюджетните средства и докъдето позволяват възможностите, ще разчитаме и на заеми основно от банките, които изброихме – Европейска инвестиционна, Европейска банка за възстановяване и развитие. Това ще са основните ни ресурси като държава. От там нататък със сигурност трябва много добър и работещ закон за публично-частното партньорство, за да може да активираме и частния капитал да участва там, където има смисъл и където ще се постигне висока ефективност и за населението.
Водещ: При срещите ви с бизнеса, какви въпроси получавате и какво очакват от вашето бъдещо управление?
Ивайло Московски: Различни са. Мога да ги специфицирам така – в район Видин по-скоро хората действително първото нещо, за което питат, е работни места, заетост, а там, колкото и да им обясняваме, че това ще дойде, след като изградим необходимите условия като инфраструктура, трудно им е да го повярват сега. Докато София-област примерно хората конкретно се интересуват за определен път, за определено депо за битови отпадъци. В София-област просто безработицата не е такава, каквато е във Видин. За съжаление, за последните двадесет и няколко години няма два забити пирона както се казва. Толкова е тежко положението и действително много трудно се говори с хората, знаейки и тяхното състояние.
Водещ: Задавали ли сте си въпроса, подозирам, че сте го правили и то много пъти, защо се е стигнало дотук? Защо един цял регион на България се оказва отрязан?
Ивайло Московски: Да, и то силно индустриално развит. Учудвам се, защото там съществуват всички условия за растеж. Там минават два транспортни коридора, река Дунав, Коридор 4, там има пристанище и аз лично се учудвам. Комплексен е проблемът. Просто в определени моменти държавата е абдикирала, в други моменти местната власт е абдикирала. Сега вече, когато държавата няма механизъм да прави директни инвестиции в производства, тъй като сме пазарна икономика, не е конкурентен този модел. Сега пък вече се получава обратният ефект – дори да дойде инвеститор, хората липсват. Сега, например, ако се направи завод, за който трябват тесни специалисти, такива специалисти там няма, така че трябва да се работи много целенасочено, много усилено, продължително време в региона, за да се получи този баланс, който да доведе до растеж. Комплексни са проблемите и за голямо съжаление сме проспали тези 20 години. Регионът е станал най-бедният в Европа.
Водещ: Вашите срещи и вашите лични впечатление със сигурност са ви направили, вече са ви изградили един дневен ред, който след 5 октомври трябва да влезе в действие, така ли е?
Ивайло Московски: Така е, но този дневен ред касае цялата държава, не конкретно един регион. На първо място, доста сполучливо сме го записали в нашия слоган – „Стабилна държава“. Без това, разберете, че една крачка напред няма да минем. Най-тежкото нещо, което се чува за България при нашите европартньори, е политическа нестабилност. Има ли го това, нищо не се случва. Затова трябва първо да преминем през стабилизиране, политическа стабилност, спокойствие в държавата. Всичко останало ще си дойде на мястото.
Водещ: Както се казва – да мислим много, много внимателно, за да не превърнем останалата част на България в подобие на Видинска област. Ненапразно правим този разговор, защото той е паралел. Видинска област е една представителна извадка, какво не трябва да се случва в България.
Ивайло Московски: Така е.

< Назад