24.03.2017

Ивелина Василева: Залагаме на проекти, които ще увеличат доходите на хората

Медия: 24chasa.bg

Индустриалните зони и гаранционен фонд за Странджа ще дръпнат още региона напред, казва водачката на листата на ГЕРБ в Бургас
-     Макар че изборите са парламентарни, ГЕРБ извади по време на кампанията и регионална програма. Според вас състоя ли се дебат за Бургас и областта?
-     Въпреки че изборите са парламентарни, се избират депутати от даден регион и съвсем нормално е хората да имат очаквания към тях. Затова
излязохме и с регионална програма с ясно разписани конкретни ангажименти точка по точка, а не просто едни хвърлени на вятъра думи.
Според мен дебат се състоя и мисля , че до голяма степен нашите проритети откликнаха на очакванията на хората. А и показахме, че изпълняваме ангажиментите си и амбицията ни е да продължим да надграждаме.
-     Какви въпроси вълнуват хората?
-     Хората се вълнуват дали Националната програма за саниране ще продължи, поехме ангажимент за изграждането на така дългоочаквания четирилентов път Бургас-Слънчев бряг. на спортната зала "Арена Бургас", на конгресен център, за разширение на зоната за обществен достъп в пристанището. Хората се интересуват и по въпроси за здравеопазването и образованието и подкрепят нашия ангажимент да се създаде медицински факултет в Бургас, който да захранва с кадри региона. Вълнуват се и от доходите и в този смисъл в ГЕРБ сме заложили конкретни и ясни задачи как да стане това. Наш приоритет са и развитието на индустриалните зони - в Българово, в Равнец, за която първите стъпки бяха направени при нашето правителство с прехвърлянето на общината на управлението на бившата авиобаза. До края на година се очаква да бъде запълнен северния индустриален парк, а кметът Димитър Николов подписа меморандум за включването на Бургас към Зона "Тракия", което е предпоставка за развитието на промишлеността в района и откриването на нови работни места. Това са важни теми, които касаят хората, а не химерни обещания. Искаме да създаваме висококвалифицирани кадри и да ги задържим в региона.
-     За трети път сте водач на бургаската листа на ГЕРБ. По какво се различава сегашната кампания от предишните?
-     Сега различното е силно агресивното поведение на нашите оопоненти от БСП, което може би се дължи на този неистов стремеж и хищническа жажда за победа. Това ги тласка към едно поведение, което противопоставя хората - лъжи, спекулации, обвинения, обиди, оплюване на демокрацията. Не е това начина, по който трябва да бъде търсена подкрепа и доверие. А ние в ГЕРБ както винаги досега разчитаме на положителна кампания, на срещи лице в лице с хората, защото доверието им е най-ценния ни актив и не можем да си позволим да го предадем.
-     Една от основните критиките на вашите опоненти бе, че Бургас и областта се деиндустриализират и разчитат само на слънце и море и на европейските средства, за да се развиват.
-     Колегите имат тази склонност да представят фактите както дявол чете евангелието.
Цитирайки данни за БВП. формиран на територията на областта, не отчитат, че тук работи най-голямото предприятие в региона "ЛУКОЙЛ Нефтохим", летището, през които годишно минават около 3 милиона пътници. В сферата на туризма за миналата година отчетохме близо 20% ръст. Близо 36% от всички нощувки в страната са реализирани в Бургас. През последните години над 20 фирми закупиха терени за изграждане на чисти производство и високи технологии в Северната промишлена зона. което е сериозна предпоставка да продължим да работим тя да се развива, за да имат възможност хората да получават високи заплати.
-     При двете правителства на Бойко Борисов бяхте зам. министър и министър на екологията и по това време Южното Черноморие се покри с пречиствателни станции. Какво други цели сте си поставили в сферата на екологията?
-     Изграждането на пречиствателни станции и ВиК съоръжения бе безспорен приоритет на първото и второто правителство на Борисов. Само в Бургаска област бяха изградени или рехабилитирани 6 пречиствателни станции. Успяхме да обезпечим големите населени места и курорти с необходимата инфраструктура и ефектът е видим.
Това. за което се анжагираме. е да реализираме една национална програма, насочена към по-малките населени места между 2 и 10 хил. еквивалент жители, които не могат да ползват европейско финансиране. Ежегодно по нея ще бъдат заделяни 100 млн. лв. и те ще имат достъп до тях. Това продължава да е наш приоритет, защото тази инфраструктура означава здраве.
За да съживим Странджа, сме заложили в програмата си реализацията на т.нар. "План Борисов" за Родопите и Странджа. Това са погранични и обезлюдени райони, но с огромен потенциал. Развитието им предвижда създаването на гаранционен фонд за подкрепа на местни хора. които имат инициативи, свързани със земеделие, животновъдство, пчеларство или рибарство по протежение на южното черноморско крайбрежие. С г-жа Десислава Танева получихме уверение от Владислав Горанов, че такъв фонд може да се учреди с 50 млн. лв. към Българска банка за развитие. И в момента съществува към ББР. който се управлява от Министерството на земеделието и храните, но при него за отпускането на средства се изисква залагане на някакви активи, а банката не приема като такива пчелите, например. Затова идеята е чрез този фонд да има преференции за местните хора.

< Назад