27.11.2017

Ирена Соколова в Пловдив: По време на европредседателството България ще акцентира върху сигурността в полето на дигитализацията

По време на европредседателството България ще акцентира върху сигурността в полето на дигитализацията и управлението на платформите. Това заяви в Пловдив председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, където днес стартира конференция за дигитална сигурност и култура, културно-историческо наследство и дигитализация. Двудневния форум се организира съвместно от Жени ГЕРБ и Фондация „Конрад Аденауер”, като гост-лектори ще бъдат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова, министърът на културата Боил Банов, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, ръководителят на бюрото на Фондация „Конрад Аденауер” в България Торстен Гайслер и Председателят на ЕНП Жени Дорис Пак.

 

В рамките на събитието европейският комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел направи специално видеообръщение към присъстващите. „Вярвам във вашия потенциал да бъдете движещата сила на инициативите, които Европейската комисия предложи за постигане на функциониращ цифров единен пазар. Този пазар носи ползи на всеки един от нас и изисква висока степен на инвестиции както в хората, така и в инфраструктурата. Искаме да разгърнем потенциала на европейската икономика и за целта една от инициативите ни е предложението за свободно движение на нелични данни“, гласи приветствието на Мария Габриел. „Горда съм, че България е една от държавите-членки с функционираща активна национална коалиция за умения. За да има икономически растеж, трябва да има сигурност. Киберсигурността за мен е ключов фактор за защита на нашите икономики и граждани“, каза още еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

 

Кметът на Пловдив и областен координатор на ГЕРБ Иван Тотев заяви, че Пловдив е един от градовете-пионери в това да дигитализират своето културно-историческо наследство. „Пловдив спечели европейски проект за дигитализация и в рамките на този проект успяхме да дигитализираме 50 000 единици от архивите на библиотека „Иван Вазов“, Археологическия музей и Етнографския музей. Също така заснехме и почти всички културни паметници“, изтъкна Иван Тотев. По думите му градът е прекрасен пример за това какви са предимствата да дигитализираш своето културно-историческо наследство.

 

< Назад