11.11.2022

Христо Терзийски: Некомпетентното ръководство на МВР дестабилизира сигурността и на границите ни


Поддържайки тезата си, че народните представители и министрите дължим на обществото пълна прозрачност за дейността си, зададох парламентарен въпрос към служебния вътрешен министър, за да изясни публично медийните си твърдения за нерегламентирани срещи на висши полицейски служители с политически лица, замесвайки и моето име. Това коментира народният представител от ГЕРБ - СДС и бивш министър на вътрешните работи Христо Терзийски.

“Отговорът му не само не предостави такава информация, но и провокира редица нови въпроси по отношение на дейността му като вътрешен министър.
Както неведнъж съм казвал, фокусът на последните двама вътрешни министри върху следене, преследване, лъжливи твърдения и дори репресивни незаконосъобразни арести спрямо политическите опоненти, доведе не само до хаос и трусове в системата, които отслабиха капацитета ѝ да противодейства на престъпността, но и до човешки жертви сред личния състав, които, при по-компетентно управление на МВР, можеха да бъдат избегнати.
Паническата и неадекватна реакция при сложни и кризисни ситуации не само не решава проблемите, но и допълнително ги задълбочава”, категоричен бе Христо Терзийски.

Бившият министър на МВР заяви още: “В тази контекст наказанията на полицейски ръководители, и дори на обикновени полицаи, само заради това, че някъде са казали „добър ден“ на свой бивш колега – пък бил той и бивш министър или депутат, няма да направи системата по-ефективна в борбата с организираната престъпност, нито ще повиши сигурността на границите ни, нито ще подобри противодействието срещу безконтролното разпространение на наркотици, което вече всекидневно е причина дори и за инцидентите по пътищата.
Много са въпросите, на които вътрешният министър трябва да отговаря – вече не само пред Парламента, но и пред обществото и съвестта си. Надявам се, че вместо непрекъснато да прехвърля вината другиму, ще намери сили да поеме своята отговорност.”

 

< Назад