04.06.2015

Христо Гаджев: Успехът на реформите зависи и от волята на опозицията

Медия: „Радио К2”

Христо Гаджев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Проблемът в Гърмен.

Христо Гаджев заяви, че проблемът в Гърмен в основната си част е битов. Той продължи, че проблеми от този тъп съществуват в страната и те трябва да бъдат решавани в рамките на закона. Проблем е също така, че някои хора се опитват да ескалират проблема и да го описват в краски, които не изпитват хората, които живеят там. „Има хора, които нямат средствата да си позволят жилище и трябва да се намери такова решение, така че да има съвсем нормални условия за живот на всички граждани, независимо от техния произход и етнос. Оттук нататък е само въпрос на прилагане на законите.”, категоричен беше народният представител от ГЕРБ. „Един личен въпрос, Вие бихте ли отишли да живеете в Гърмен?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че конкретно в Гърмен не е ходил, но е бил в доста подобни общини в България и има достатъчно добро впечатление как се живее на място. Той още веднъж подчерта категорично, че не трябва да се прави разделение между хората на базата на техния етнически произход, всички трябва да спазват едни и същи правила и това е най-важното. Тук е и голямата роля на местната и централната власт, които трябва да наложат еднакви правила за всички.

Мерките на властта за преодоляването на битовата престъпност.

Христо Гаджев заяви, че на първо място иска да изкаже своите съболезнования на семейството на убитото вчера в „Борисовата градина” момче. Що се отнася до борбата с битовата престъпност, това е една от основните цели на МВР. Изработени са редица стратегии, които вече започват да се прилагат. „Трябва да се вижда, че за престъплението има и наказание, защото докато има чувство на безнаказаност престъпленията ще растат”, категоричен беше народният представител от ГЕРБ.

Дефицитът от 200 милиона лева в НЗОК. Развитието на здравната реформа.

Христо Гаджев заяви, че една от първите стъпки, които трябва да се направят, е да се изслуша ръководството на НЗОК и на МЗ, за да стане ясно защо се стига до това положение. „Това е един въпрос, който ни тревожи и ние смятаме за го поставим и в контекста на здравната реформа.”, подчерта народният представител от ГЕРБ. Той добави, че една от основните цели на здравната реформа е точно това – да знаем какво получаваме срещу парите, които плащаме за здравеопазване. Христо Гаджев обясни, че всяка една реформа по принцип предизвиква и недоволства и няма как да е добре приета в началото от всички. Въпросът е реформата да е качествена и да доведе до добри резултати.

Развитието на реформите в останалите сектори.

Христо Гаджев заяви, че продължават разговорите по отношение на съдебната реформа. Той продължи, че се надява да се постигне консенсус във временната комисия, която трябва да разгледа промените в Конституцията, всичко обаче зависи и от добрата воля за реформи и на опозицията. В сферата на транспорта се прави всичко възможно, за да се стабилизират дружествата, както и в енергетиката, където проблемите са наистина много сериозни. В момента се разглежда и  цялостна концепция как да се реагира при свлачища, срутища и наводнения, за да може реакцията да бъде навременна и адекватна.

Работата на Комисията по отбрана и Комисията по външна политика.

Христо Гаджев обясни, че в момента се очаква в Комисията по отбрана да бъде представена програмата на Министерски съвет за развитие на въоръжените сили до 2020 година. Това се явява следващата пътна карта за развитие на въоръжените сили и армията ни. На тази база ще се разработи и програма, която ще даде детайлните стъпки как ще се развиват въоръжените сили. След КСНС при президента ангажимент на Министерски съвет е в най-кратки срокове тази програма да се предостави на Народното събрание. Що се отнася до външната комисия, един от основните акценти, който се наблюдава през последните няколко седмици, са събитията в Македония. „Изборите там ще бъдат чак в началото на следващата година, в такъв случай оставаме с впечатлението, че всичко е било бутафорно, щом могат да изчакат почти цяла година ?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че в Македония нещата са повече политически, отколкото етнически. За съжаление някои фактори в страната са се опитали да етнизират проблема, за да извлекат политически дивиденти. Според народния представител от ГЕРБ проблемите в Македония са дълбоки, но конкретно в случая стават въпрос за това доколко и опозиция, и управляващи искат да има бързи избори, както е станало ясно – не искат. „Преговорите между СДСМ и ВМРО – ДПМНЕ продължават, заедно с двете албански партии, един от вариантите, който опозицията би искала, е да се създаде кабинет на националното съгласие, който да обедини всички партии и да управлява страната до изборите. Хубавото е, че обстановката се успокоява, защото все пак става въпрос за събития, които се случват до границата ни!”, завърши Христо Гаджев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2

< Назад