13.05.2015

Христо Гаджев: Дясното се консолидира, защото десните партии осъзнават необходимостта от стабилност, за да се случат реформите

Медия: „Радио К2”

Христо Гаджев, народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Ситуацията в Македония и рисковете за националната сигурност на България.

Христо Гаджев заяви, че повечето партии вече са изготвили своите декларации, в тях се подчертава, че България трябва да обръща сериозно внимание на случващото се около границите й. За страната ни е много важно запазването на сигурността в Македония и териториалната цялост на страната. „Какви могат да бъдат опасностите за България?”, попита водещата Клара Маринова, нейният събеседник отговори, че с Македония не само имаме исторически обвързаности, но и тя е непосредствен наш съсед, конфликтът се е случил буквално на километри от границата ни. Затова всички настояват за възстановяване на стабилността и най-вече да не ескалира напрежението. Много е важно разследването на терористичната група от Куманово да мине по правилата на македонското законодателство и да бъде прозрачно и за македонските граждани. „Пряка военна опасност за страната ни няма. Въпреки това правителството взима мерки, изготвило е свой план за действие.”, заяви Христо Гаджев и продължи, че в момента са започнали учения между 68-ма бригада „Специални сили” на Българската армия и Специализирания отряд за борба с тероризма на МВР, за да имаме готовност, ако има някакви хора, които искат да преминат границата. Засилена е и охраната на границата с Македония, а тъй като в Македония има над 90 000 души с българско гражданство има и готовност за пунктове за улеснено влизане на тези хора на територията на България, ако се наложи. Депутатът от ГЕРБ беше категоричен, че държавата си върши работата, следи много отблизо ситуацията, службите за сигурност работят и ежечасно докладват, за да не се допусне по никакъв начин конфликтът да прелее на българска територия.

Причините за консолидацията на дясното в България и кризата на лявото.

Христо Гаджев заяви, че десните партии в момента осъзнават ситуацията в страната, разбират колко е важно да има стабилност, за да може да се реализират реформите и да тръгнем напред. Много важна роля играят и личностите, които са в ръководствата на съответните партии. Според народния представител от ГЕРБ основната причина за разпада на СДС преди години са били междуличностните конфликти в ръководството на партията. Той добави, че вижда подобна тенденция в момента в лявото и по-специално в БСП, където личностните конфликти надделяват над политическото и държавническото. Христо Гаджев цитира бившия председател на ЕП Ханс Герт Пьотеринг, който е казал, че ЕС е изграден на базата на компромиси, тоест да знаеш как да загърбиш личностното, за да постигнеш общото. „В момента дясното го е осъзнало, лявото изостава в тази посока, но се надявам в крайна сметка да узреят.”, категоричен бе той. Христо Гадежев подчерта, че ГЕРБ се опитва да създаде широк консенсус между подкрепящите правителството партии и опозицията, за да могат да се правят устойчиви политики.

Ще се постигне ли необходимия консенсус за извършването на важните реформи?

Христо Гаджев заяви, че въпросът за приемането ни в Шенген е добър пример за това как всички партии могат да се обединят, това в момента е безспорен приоритет пред всички политически сили. „Очаква се положително решение в края на май – ето какво можем да постигнем, когато се обединим!”, подчерта той. Народният представител даде като добър пример за диалог и разискванията около закона за службите. Разговорът между различните партии се води на базата на принципи и аргументи. „Стараем се да водим диалог и с опозицията, която трябва да кажа, че на моменти проявява държавническо поведение, а не се държи чисто партийно, като опозиция, да контрира всичко.”, поясни Христо Гаджев. Относно необходимите промени в Конституцията той обясни, че намерението е те да минат през мандата на сегашното Обикновено Народно събрание, без да се свиква Велико Народно събрание.

Ще има ли промени в Изборния кодекс преди местните избори?

Христо Гаджев обясни, че ГЕРБ вече са заявили, че не смятат да внасят собствени предложения за промяна на Изборния кодекс преди местните избори, защото не бива да се предизвикват обвинения, че се променят правилата на играта в последния момент. Всяка друга парламентарна група обаче има правото сама да преценява.

Развитието на съдебната и образователната реформа.

Христо Гаджев заяви, че законопроектът за предучилищното и училищно образование е дело на ПГ на ГЕРБ, това е било основен ангажимент на партията и по време на предизборната кампания. Основен момент е въвеждането на дуалното обучение, за да могат учениците да получават освен теоретични и практически знания. По отношение на финансирането на частните училища, дебатите все още продължават, за да се намери наистина приемлив вариант. „Ще се получи ли консенсус по отношение на съдебната реформа?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че такъв консенсус наистина се търси, защото не става дума само за събирането на конституционно мнозинство от две трети, въпросът е да се създаде една реформа, която да е устойчива във времето.

Цената на електроенергията.

Христо Гаджев подчерта, че в случая местните избори не са от значение, важно е състоянието на енергийната система. На въпроса дали ПГ на ГЕРБ ще се съгласи да има увеличение на цената на тока от 1-ви юли, както предвижда КЕВР, той отговори, че за разлика от БСП, която по време на своето управление се е опитвала да диктува цената на тока, ГЕРБ уважава институциите. В крайна сметка е важно системата да е балансирана.

Решението на проблема с младежката безработица.

Христо Гаджев заяви, че тук не става въпрос само за използване на европейски средства, важни са и самите законодателни процеси. В Закона за предучилищното и училищно образование, както и в стратегията за висшето образование се гледа именно връзката образование-бизнес. В момента големият проблем пред младежите, които завършват своето образование, е точно липсата на трудов опит и най-трудното нещо е намирането на първа работа. „Затова и мерките са точно за създаване на работни навици и стартиране на първа работа, така че младите хора да покажат на какво са способни и на базата на това работодателите да ги задържат на работа. ЕП от своя страна е одобрил допълнителен един милиард евро точно за насърчаване на мерки за решаване на младежката заетост. Става въпрос и за насърчаване на предприемачеството сред младите хора, как те да стартират собствен бизнес, да бъдат инициативни и да вземат живота си в ръце.”, завърши Христо Гаджев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад