18.02.2015

ГЕРБ-Враца и Николай Нанков проведоха разяснителна среща във връзка с Националната програма за енергийна ефективност

Националната програмата за енергийна ефективност е първият инструмент, първият случай през последните 25 години, в който 100 % публичен ресурс ще се използва за рехабилитиране на частна собственост. Това заяви на пресконференция във Враца заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. На провелата се пресконференция присътваха също съветника на министъра по регионално развитие и благоустройство Десислава Йорданова, областния управител на Враца Малина Николва и народните представители от ГЕРБ инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев.

Нанков обясни ползите от програмата, както за собствениците на жилища, така и за държавата като цяло. Той поясни, че настоящият проект дава добри предпоставки за развитие на бизнеса и създава заетост, което важно за страната и региона в частност.

„За да не бъдем обвинявани в политизиране на процеса въведохме и правилото – първи по време, първи по право. Така даваме шанс не на определени общини или кметове, а на тези които са по-активни. В потвърждение на тези думи, бих отбелязал, че именно жилищна сграда от Община Враца е първата сключила договор за безвъзмездно финансиране по програмата“, уточни Нанков.

Заместник-министъра на регионалнато развитие и благоустройство обърна внимание и най-често тиражираните спекулации по темата. Една от тях е тази, че собственик участвал в сдружението за саниране на сградата би могъл да загуби жилището си.  Той определи подобен род твърдения като лъжи и заяви, че всяко следващо правителство, не само ще продължи, но и ще надгражда такива проекти и програми, въпреки политиканстването на чужд гръб по настоящем. „Спекулациите идват по чисто политическа линия и не бих искал да се спирам на медийните изяви на определени субекти“, допълни още Нанков.

По инициатива на народните представители от ГЕРБ Враца и областният управител бе проведена и разяснителна среща с домоуправители, представители на строителни фирми, както и представители на общинската администрация. Там присъстващите имаха възможност да получат отговор на интересуващите ги въпроси, а съветника на министъра по регионално развитие и благоустройство Десислава Йорданова представи методическите указания, обхвата на прорамата, както и основни стъпки за кандидатстване.

< Назад